Договаряме със Сърбия изграждането на железопътната инфраструктура по Коридор 10

С 50 лева се увеличава стипендията за докторантите

Мариана Коцева оглави Евростат

Отчуждават се части от имоти за модернизация на участък от пътя Калотина – Софийски околовръстен път

Националният център за рехабилитация на слепи е признат за национална представителна организация на хора с увреждания

Родител преби седмокласник, съдът го глоби със 100 лева 36–годишният Саид Селимов мъстил за дъщеря си с юмруци

Постер на порнозвезда увеличи реколтата от зелки на индийски фермер

Предложиха проф. Николай Червенков за удостояване с орден „Св. Св. Кирил и Методий“

Вековните букови гори в „Централен Балкан“ стават част от обект на ЮНЕСКО

Правителството одобри генерал-майор Данчо Дяков за шеф НСО

Министър Ангелкова опроверга „Зелените“: Никога не съм искала спиране на Booking и Airbnb

Подпалиха колата на адвокат в Монтана

Намериха 70 кг тютюн без бандерол в нелегален търговец

Гранати от Втората световна откриха в монтанско село

Румен Радев разговаря с външния министър на Кралство Саудитска Арабия

Засилени проверки по пазари и магазини за риба

Снимка: Архив

Българска агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки на обекти, в които се предлага риба и рибни продукти в цялата страна. Тематичните проверки са свързани с Никулден и засиленото предлагане и търсене на храни за празника и се извършват съвместно с Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури и Национална агенция за приходите. Целта е да се гарантира безопасността на храните и да се предотврати всеки опит на недобросъвестни търговци за злоупотреби. Обект на контрол са всички предприятия за добив и преработка на риба, складови бази, язовири, водоеми, борси, големи търговски вериги, ресторанти и други.

„Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно”, напомни д-р Златина Димова, директор на Областна дирекция по безопасност на храните, град Варна по време на проверка на обект в града.

Тя допълни, че потребителите могат да познаят прясната риба също по очите, които трябва да са изпъкнали, с ясна, бистра роговица. По отношение на избора на миди д-р Димова посочи, че мидата трябва да е със затворена или леко отворена черупка, която при почукване с нокът се затваря, това е т.нар. рефлекс на мидата.

Заради неправилно съхранение на риба, инспектори към ОДБХ Бургас съставиха Акт за установяване на административно нарушение в обект в центъра на к-с „Възраждане“ в града. „Рибата е на открито и не е поставена под лед. Констатирахме дълбоко замразен паламуд, който трябва да стои във фризера, а всъщност се предлага на открито, като има вероятност да се размрази. Неправилно и нездравословно е храните да се замразяват и размразяват повторно“, каза д-р Георги Митев, директор на ОДБХ Бургас.

През 2015 година, в страната са извършени над 1000 извънредни проверки на обекти, предлагащи риба и рибни продукти. В резултат на инспекциите са издадени 29 предписания и са съставени 9 Акта за установяване на административно нарушение. Общото количество на бракуваната риба е 101 килограма, в това число 60 килограма от нерегламентиран търговец в област Варна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете