Засилиха контрола срещу безнадзорните едри животни в Сливенско

Ще евтаназирит нечипирани коне и крави, заловени на пътя и в земеделските имоти

Институциите в Сливен и областта засилиха контрола срещу безнадзорното движение на едрите домашни животни, съобщиха от областната администрация. Целта е да се предотвратят рисковете от пътни произшествия, да се опазят здравето и живота на гражданите, както и тяхното имущество. От областната администрация предупредиха, че ще бъде спазена буквата в закона и при установяване на безнадзорни, неидентифицирани животни на неразрешените места, ще се прилагат предвидените в Закона за ветеринарномедицинската дейност и в други закони мерки, включително и евтаназия.

Повод за мерките стана подписка на жителите в котленското село Медвен. В нея хората се оплакват от местен стопанин за това, че не упражнява надзор над стадото си говеда. Животните се движат свободно по пътищата, унищават нивите и градините в землищата на пет села в района, свободно се придвижват по улиците, влизат в частните дворове, включително и в гробищните паркове. Тъй като подобни сигнали са получавани и от други населени места, областният управител Чавдар Божурски свика работна среща на институциите. На нея бяха координирани действията на ОДБХ, ОД на МВР и РДГ при сигнал за нарушения. От „Безопасност по храните“ започват проверки за наличието на идентификация с чипове на едрите домашни животни, както и установяване на реалния брой на животните във фермите. Там, където е необходимо, пасищата ще бъдат преразпределени съразмерно според действителния брой на отглежданите животни.

Областният управител изпрати писма до кметовете на четирите общини в областта – Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, в които е указано при нарушение незабавно да се подава сигнал до ОДБХ. Кметовете на малките населени места трябва да информират местните жители за разпоредбите на закона и предвидените в него административни мерки. По случая в Медвен се извършва проверка.

Коментари

Задължително поле