Застраховател не осъди пътната агенция за катастрофа с бездомни кучета

Застраховател не успя да осъди пътната агенция за щети на джип, пострадал след удар с бездомни кучета, които се нахвърлили върху колата. Инцидентът е станал през август 2013 г. близо до търговищкото село Моравица на главния път София-Варна. Автомобилът “Мицубиши Аутлендър” претърпял щети за 567 лева. Компанията, в която бил застрахован, покрила разноските по ремонта и накрая предявила претенции към Агенция „Пътна инфраструктура”, като поискала да бъда  възстановена платената сума и разноските по делото.

На първа инстанция, в Районен съд - Омуртаг, претенциите на компанията били отхвърлени. Същото решение е потвърдено и от Окръжния съд в Търговище.

От пътната агенция посочили, че не носят отговорност за вреди, причинени от безстопанствени животни.

„Солидарна отговорност за възмездяването на тези вреди носят собственикът на животните и лицето, под чийто надзор те се намират. Съдът намира, че по делото не са представени доказателства чия собственост са кучетата, под чий надзор са се намирали или са бездомни. Не е установено по несъмнен и категоричен начин, че произшествието е причинено от удар с безстопанствени кучета, отговорността по отношение на които се носи от Общината”, пише в решението си съдът. То е окончателно и не подлежи на обжалване. Застрахователят няма да си получи парите, а трябва да плати и 300 лева на агенцията за направените разноски на втора инстанция по делото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право