Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Застраховката като инвестиция

Снимка: Pixabay

Димитър има застраховка “Живот”, направена преди няколко години. Спестовният елемент на застраховката беше причината той да предпочете да влага парите си в нея, вместо в банков депозит, чиято лихва пада с всяка изминала година. И въпреки това съмнението, дали може сумата да нараства по-бързо, продължава да го държи нащрек за нови по-добри възможности къде да влага своите спестявания.

Фондовата борса и международните финансови пазари са опция, която не е изключил и опитва с променлив успех. Същевременно е наясно, че застраховката има за цел да му осигури финансова защита срещу неблагоприятни събития. И въпреки това продължава да смята че парите, които влага, могат да бъдат инвестирани по-добре.

Именно инвестиция е думата, която го насочва към инвестиционните и застрахователни програми, съдържащи предимствата и на двата вида финансови инструменти. Потребителите, които мислят като Димитър стават все повече и търсят решения – едновременно лесни и достатъчно пълноценни за финансовите им потребности.

Лично за себе си Димитър намира отговор в новите за нашия пазар програми, които съчетават застрахователна защита срещу непредвидени събития с живота и професионално управление на инвестицията с потенциал за растеж. Как реално работят те?

Както и при другите застраховки клиентът плаща вноски – месечно или годишно. Разликата е, че част от сумата ще бъде инвестирана на международните финансови пазари от специално създадени инвестиционни фондове, които се управляват от големи професионални компании. За първи път у нас започна да се предлага и възможността застрахованият да посочва каква част от премията да отива за защита и каква част – да се инвестира.

Повечето програми предлагат разнообразни фондове и стратегически планове, от които може да се избира в зависимост от очакваната доходност, личния рисков апетит и крайната цел на инвестицията – спестяване на средства, подсигуряване бъдещето на децата си, успешно инвестиране на свободни средства и т.н. Ясната дефиниция на тези три елемента реално ще позволи на потребителя сам да реши коя програма отговаря на неговите изисквания.

В случая Димитър е млад и има свободни средства, затова не възразява да се спре на по-голям риск, но да запази застрахователната си защита. За него е приоритет да инвестира успешно парите си и затова избира програма, която му дава лесен и бърз достъп до международните финансови пазари, но същевременно му позволява да запази специалните защити и данъчни преференции на застраховката си „Живот“.

Ако беше семеен, най-вероятно би предпочел по-ниска степен на риск в инвестицията, която ще му осигури добра възвръщаемост спрямо други подобни финансови инструменти на пазара, но в същото време ще обезпечи любимите си хора или образованието на своите деца. Така при неблагоприятно събитие с родителя например, застрахователят ще продължи да плаща вноските и в края на срока детето ще получи сумата, която семейството му е искало да осигури.

Всичко това звучи добре за Димитър, но въпреки това, той е наясно че трябва да следи спадовете и пиковете на световните финансови пазари – не експертно, но информативно, защото те оказват влияние върху ефективността на фондовете и съответно на неговата инвестиция. Добре е предварително да провери рейтинга на фондовете, които застрахователят му предлага. Morning Star е международната агенция, оторизирана да оценява и предоставя публична информация за представянето на фондовете по цял свят. Рейтинг 5 звезди означава най-високо ниво на сигурност… но само 10% от всички фондове в световен мащаб са сред тях. В България вече  има програми, които работят именно с такива пет-звездни фондове.

Какво прави тези програми толкова ефективни за инвестиция и осигуряване на бъдещето? Като начало – уникалната гъвкавост, която се предлага на притежателите на такива застраховки. Потребителят има свободата да избира нивото на защита и инвестиции, като  разполага с набор от инвестиционни стратегии, в зависимост от нивото на риска, който може и иска да поеме.

Ако материята е нова за вас и се интересувате колко добра е инвестицията на тези програми, може да направите сравнение и да изчислите възможността за по-високи приходи с лесните за използване калкулатори тук.

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Гореописаното не отговаря на действителността.Дори безмисленият шопинг е по-съдържателен,отколкото да си поверите парите при застрахователи.

  2. Наглоста и безочието на застрахователите може да се види дори само от факта, че парите, които вие им давате и преди години наричахме ВНОСКА, сега са ги кръстили ПРЕМИЯ, за да си мисли човек, че ще вземе нещо… Всъщност нищо не печели. Застраховка живот се изплаща на наследниците и нормален човек не би си направил сам. Застраховка здраве се изплаща, ако се разболееш или пострадаш. Ако не се случи това, парите си остават за застрахователя и ти печелиш от трите най-дългото. Единствената застраховка, която има смисъл в България е на жилище срещу наводнение – ако има опасност и земетресение, ако е в такъв район. Останалото си е обирджийство!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.