Затварят дискотеки и барове в Пиринско за две седмици

За две седмици затварят в Пиринско всички нощни заведения-барове и дискотеки. Това реши Областният оперативен щаб единодушно. Причината е ,че в областта има бум на заразени с COVID-19 и вече седмици наред  Благоевградско е червената зона.

„Използвам възможността да се обърна към жителите на Благоевград да ги призова да бъдат отговорни към себе си, близките си и колегите с цел да се намали разпространението на вируса”, призова областният управител Бисер Михайлов.

Д-р Калоян Калоянов, шеф на РЗИ-Благоевград обясни,че  броят на заразенитев региона е надхвърлил 120 на 100 000 души.

Най-натоварените болници в региона са две – тази в Гоце Делчев и Югозападна болница в Сандански и Петрич. В останалите лечебни заведения обстановката е по-спокойна, но ситуацията се променя много бързо,обясниха от щаба.

„Към момента няма място за притеснение. До 30-и ноември се прекратяват плановите операции плановият пример в болниците в област Благоевград. Здравните заведения трябва да имат не по-малко от 10 % от легловата база за лечение на пациенти с Ковид- 19. Трябва да имат и зони, в които пациентите да изчакват да излязат резултатите им, за да няма смесване на болни и здрави. В момента Югозападна болница има само 2 свободни легла за болни с коронавирус. Всеки момент обаче ще се осигурят още 8. В Гоце Делчев има 6 свободни легла.

Д-р Калоянов уточни, че обстановката е много динамична, има новопостъпили болни, но има и такива, които се изписват след отрицателен тест за COVID-19.

 Областният оперативен щаб ще обсъди с Инспекцията по труда как може и личните лекари да се включат в битката с Ковид.

„Проведох разговор с ректора на ЮЗУ, за да се включат и студенти. Въвеждаме поетапно ограничителни мерки в зависимост от развитето на тази зараза. На територията на Гоце Делчев и Якоруда има и вечерен час. Нека видим резултатите от досегашните мерки и тогава ще мислим за следващи. При необходимост ще бъдат въведени и допълнителни мерки. Ще обсъдим всичко това утре и с кметовете на 14-те общини”, каза още Бисер Михайлов.

Д-р Калоянов подчерта, че са извършени до момента 396 проверки и са съставени 18 акта за нарушения. Най-голям процент е нарушението за неносене на маска на закрито и неспазване на дистанция. Проверките са съвместни с полицията.

 

 

 

Коментари

Задължително поле