82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

Затварят последните сиропиталища в България

Догодина с новия план за деинституализация ще бъдат затворени последните домове „Майка и дете” и сиропиталища в България. За изграждането на нови социални и здравни центрове са отделени над 140 млн. лева от европейски програми, съобщи в Монтана министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

В деня на Свети Мина – покровителя на семейството, министър Русинова посети Комплекса за социални и здрави услуги в Монтана „Свети Мина” и се запозна с условията и помощта, която социални работници, медици, педагози и специалисти оказват на деца с увреждания и в риск и на техните семейства.

„Преди време стартирахме осем пилотни проекта за съвременни медико-социални грижи, единият от които бе в Монтана. Виждам прекрасни условия и отлични грижи за децата. Планираме да разработим мрежа от нови социални, здравни и образователни услуги в цялата страна”, каза Русинова. Тя обяви, че в следващия план за деинституализация през 2017 г. се предвижда да бъдат затворени останалите 19 дома тип „Майка и дете” у нас и да се развият интегрирани социално-здравни услуги и домашен патронаж.

Така ще се дадат по-добри шансове за развитие на децата с увреждания и в рискова среда. Ще бъдат разработени 140 нови услуги и ще се даде възможност за по-добро бъдеще и на 850 деца, които сега живеят в приюти, лишени от родителски грижи, заяви социалната министърка. Продължава и развитието на приемната грижа, която е най-близка до семейната. В момента приемни семейства има в 81 общини в България, където се отглеждат 2300 деца, подчерта Зорница Русинова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.