Карантина за Великден и Гергьовден Вижте мненията на икономисти, медици, работодатели и интелектуалци за намеренията на властта

Неспасяемият българин или паметник на българското спасение Какъв да бъде мемориалът, от който всички у нас ще са доволни

Смъртните случаи от коронавируса в Европа надхвърлиха 30 000

Националният оперативен щаб: Дай Боже БЦЖ да помага (обзор)

Разединението гони вируса! Чесънът не помага, но поне държи останалите на разстояние

Държавният секретар на САЩ в разговор с Борисов: България ще е сред първите страни, с които ще бъде споделена ваксина срещу коронавируса

Чиновническо недоглеждане спря проекти за милиони Параграф 22 в Закона за извънредното положение заплашва да изпрати хиляди в бюрата по труда

Творчески съюзи искат повече пари за култура

САЩ очакват до 240 000 жертви Тръмп предупреди за “две много болезнени седмици”

Обвиниха осем от кръвната мафия Заради пандемията цигани искали 500 лева за половин литър

По-малък данък печалба при инвестиция във ферма

74 млн. лв. разплати АПИ от 13 март насам Над 50 млн. лв. предстои да бъдат преведени на фирмите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 2 април 2020

Десета жертва на коронавируса у нас

„Лукойл“ дари 140 карти за гориво

Затварят част от бул. „Сливница“ за ремонт Реконструкцията на водопровода щу отнеме близо два месеца

Нов софтуер трябва да намали загубите в София до 41%

76% от столичани пият вода от чешмата

От трети март до края на април част от столичния бул. „Сливница“ ще бъде затворен за ремонт. Причината е реконструкцията на довежда водопровод, съобщи Петьо Велев от концесионера на столичната ВиК мрежа „Софийска вода“ АД. Една от четирите ленти на отсечката между кръстовището на Сточна гара и ул. „Георги С. Раковски“ ще бъде затворена. Ще се работи и на кръстовището с „Раковски“, а за десет дни ще бъде затворена за движение и ул. „Константин Стоилов“, обясниха от дружеството.

През тази година „Софийска вода“ планира да инвестира 40 млн. лв. в столичната ВиК мрежа. Със средствата ще бъдат рехабилитирани 40 км водопреносна мрежа, ще се изградят 2 км канализационна мрежа и ще бъдат обновени още два километра канали. От дружеството строят и 5-ти метан танк, който да пречиства водата, идваща от канализацията, да обезврежда утайките и да произвежда биогаз.

През тази година в инвестиционните планове на дружеството е и изграждането на нов довеждащ водопровод между Бистрица и Кокаляне. Щe се разшири и канализацията в кварталите „Модерна предградие“ и „Суходол“.

Дружеството ще инвестира и в нов софтуер и технология за смарт метъринг, която ще позволи ежедневното отчитане на данните за пренос на водата в мрежата и ще открива по-бързо скритите течове.

Въпреки инвестициите обаче загубите в мрежата през последната година са били средно 43 на сто, а с новите технологии да края на годината се очаква те да паднат до 41 на сто, обясни Валентин Милушев от дружеството. Средно за страната загубите в мрежата са близо 60 на сто.

Според представителите на „Софийска вода“ питейната течност, която идва от чешмите на столичани е с много добро качество. Доказателство за това е и фактът, че се е увеличил процентът на хората, които пият вода от чешмата в София и това са вече 76 на сто от потребителите. От дружеството отчетоха и рекордна събираемост за последните 7 години, като през миналата година потребителите са си платили 96 от сметките към дружеството. През 2019 г. е прекъсната водоподаването към 40 абоната.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.