Затвориха пътя за Мека

Джеда

Заради дъждове в пустинята

Проливните дъждове в саудитския град Джеда доведоха до затварянето на пътя към свещения за исляма град Мека, забавиха полети и затвориха училища, съобщи АФП.

Джеда е вторият по големина град в кралството, с население от около четири милиона души. Той е и вратата към Мека, където милиони мюсюлмани от цял свят идват, за да извършат поклоненията си към пророка Мохамед.

“Службите за пътна безопасност затвориха пътя Мека-Джеда заради проливните дъждове”, съобщава държавната телевизия. На снимки, публикувани в социалните мрежи, се вижда как наводненията затрудняват движението в Джеда и дори заливат някои превозни средства.

“Поради метеорологичните условия заминаването на някои самолети се забави”, съобщиха от международното летище “Крал Абдулазиз” в Джеда.

Официалната информационна агенция САП съобщи, че училищата в града са затворени, тъй като се очаква дъждовете да продължат най-малко денонощие. Училищата бяха затворени и в няколко съседни града, “за да се гарантира безопасността на учениците”, добави агенцията.

Училищата в страната вече бяха затворени ден по-рано, след като денят беше обявен за официален празник от крал Салман след победата на Саудитска Арабия над Аржентина на Световното първенство по футбол в Катар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия