Затвориха рудник „Бабино“ при „Мини Бобов дол“ До 1 юни миньорите могат да се регистрират в Бюрото по труда

Снимка: Архив

Рудник  „Бабино“ при „Мини Бобов дол“,  който е най-големият на Балконите е затворен окончателно, съобщиха от Инспекцията по труда в Кюстендил.

На 1 юни изтича крайният срок за регистрация в Бюрото по труда на останалите без работа миньори. До днес обаче на борсата са се записали едва 215 от общо 650, работили в „Бабино“.

Съкращенията в рудника започнаха през ноември 2016 г., а миньорите предприеха серия от протести, докато на 10 април не им изплатиха напълно заплатите и ваучерите за храна. Оказа се, че междувременно повечето от съкратените са започнали работа – едни са пренасочени към други рудници в „Мини Бобов дол“, а други работят в метрото в София и пътуват всеки ден. Десетки са заминали за чужбина.

В рудник „Бабино“ са останали 30-40 души по поддръжката на съоръженията и по контрола на вентилацията. Инспекцията по труда прави регулярни проверки, за да не се допуснат аварии и произшествия в иначе закрития рудник. Десетки миньори са в продължителен отпуск по болест.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.