Затвориха сметището на Благоевград, общината обеща да няма нова такса смет и преливащи контейнери

Снимка: БНР

От 1-ви януари сметището на Благоевград е запечатено, тъй като не отговаря на европейските евродирективи за депониране на отпадъците. „Това няма да доведе до криза с боклука, увери ни кметът на Благоевград Атанас Камбитов.До построяването на ново депо, боклуците ще бъдат извозвани в Сандански и Разлог.

"В края на януари започваме да строим новото депо, за което са осигурени 23 милиона лева. Срокът за изпълнение е 233 дни", каза още градоначалникът.

Той обеща, че въпреки извънредната ситуация с отпадъците, няма да вдига такса смет и няма да има затрупани с боклук контейнери.

Финансовият ресурс, необходим за транспортирането на отпадъците, обаче ще бъде непосилен за общината. Сметките сочат, че за година за извозване до новото и модерно депо в Разлог на отпадъците ще са необходими най-малко 12 милиона лева. Затова Благоевград ще разчита на финансовата подкрепа на държавата.

Строителството на новото модерно сметище край благоевградското село Бучино се забави заради обжалване на ОВОС от страна на екологични организации. Вече има избран изпълнител и се очаква старт на строителството.

Общият проект за изграждане на новото депо край Благоевград включва две клетки, довеждаща и обслужваща инфраструктура, сепарираща и компостираща инсталация, както и пречиствателна станция. То ще се строи на площадката на съществуващото в момента сметище в Бучино на площ от 106 декара. Всички постъпващи в новото депо отпадъци ще бъдат третирани по безопасен за околната среда начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони