Затвориха школска лафка в Шумен

Шуменската агенция по безопасност на храните затвори училищен бюфет, в който проверители се натъкнали на лоша текуща хигиена и неспазване на Наредбата за специфичните изисквания към храните, предлагани в детски заведения и училища. Открити са 3 вида закуски с колбас и "Кренвиршка", които не отговаряли на изискванията. Брашното не е било произведено по утвърден стандарт „България”, колбасите и кренвиршите не са произведени по утвърдения стандарт „Стара планина”.

В бюфета са констатирани още 11 вида продукта - сладкарски изделия, десерти, напитки, лютеница, които били със съставки, неотговарящи на Наредба 9. Фактът, че се били в срок на годност не е достатъчен, уточняват от агенцията. На нарушителя е съставен акт за установеното нарушение, ще бъде издадено и наказателно постановление за глоба 1000 лева. Училището няма да остане без павилион за закуски и той ще отвори веднага след като бъдат изтеглени нередните стоки, каза д-р Катя Димитрова, шеф на шуменската дирекция.

Българската агенция по безопасност на храните извършва извънредни проверки в хранителните блокове към ясли, детски градини, детски кухни и училищни столове и бюфети за спазване на Наредбата за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и изтеклия гратисен период за сключените договори преди влизането в сила на последното й изменение. Според него храните за деца трябва да са произведени по национален, браншови или утвърден стандарт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони