Затворник си заши устата с игла в знак на протест

Излежаващият ефективна присъда от 6 години и 8 месеца за грабеж Мехмед Райнов Михайлов си е зашил собственоръчно с игла половината част от устата в знак на протест срещу условията в Пазарджишкия затвор.

25-годишният ром от Пловдив се свърза по телефона с кореспондентското бюро на "Труд" и се закани да продължи своеобразния си протест, докато не му бъде обърнато подобаващо внимание и не бъде преместен в лечебницата на Софийския затвор или някъде другаде.

"Болките са ужасни, но няма да се откажа и ще продължа да протестирам по мой си начин срещу ужасните условия в Пазарджишкия затвор, докато не ме махнат оттук. Ако продължават да не ми обръщат внимание, ще намеря начин и всеки ден ще си режа по един пръст, докато не остане нито един или някой в тази държава не ми обърне внимание", закани се под телефона пред репортер на "Труд" Мехмед Райнов Михайлов.

Той се жалва, че преди 2 месеца го преместили без никакви обяснения в Пазарджик от затворническото общежитие в Пловдив, където от 13 март 2016 г. излежавал последната си присъда от 6 години и 8 месеца. Тя била за грабеж от три деца сираци, които нападнал и заставил да продадат мобилните си телефони в заложна къща и след това взел получените 80 лв. за апаратите плюс 250 лв. от едно от момчетата, след като го заплашил с нож, че ще го изкорми.

От Министерството на правосъдието твърдят, че преместването може да стане само след подаване на молба до шефа на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", а Мехмед Михайлов такава не бил подавал.

Затворникът обаче твърди, че е писал и давал такава молба, но се съмнява, че тя е била хвърлена в някой кош за боклук. Според полицията и прокуратурата 25-годишният ром от Пловдив има едно от най-дебелите криминални досиета в цяла България, в които са вписани 90 престъпления от най-различен характер - хулиганство, кражби, грабежи, закани за убийство, но за повечето не е осъждан, тъй като още не бил навършил 18 години. Още 9-годишен Мехмед Михайлов попада за първи път в полицейските регистри, след това лежи и в Дома за превъзпитаване на непълнолетни в Бойчиновци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право