В Пазарджишкия затвор купонясват в килия с алкохол и наркотици

Затворници излъчват на живо как пият домашна ракия зад решетките, информира БТВ.

Зад решетките на затвора в Пазарджик присъдите си излежават 400 човека, осъдени убийци, крадци, измамници, изнасилвачи.

Един от тях се казва Петър Стоянов, с шест присъди за общо 7 години затвор. Притежава мобилен телефон още от самото начало на престоя си тук. На клипове във фейсбук, с които сам се хвали, се вижда как употребява наркотик по време на купон в килията си.

Фактът, че употребата на наркотици в затвора може да привлече внимание, въобще не притеснява него и компанията. Дори напротив  - в публикувания клип затворниците  провокират директора на пазарджишкия затвор Веселин Коцев.

Затворническите купони продължили и тази седмица с поздравителен концерт, излъчен директно от Пазарджишкия затвор. Този път лишените от свобода празнували с алкохол.

Проверка дали хората от клиповете продължават да са в затвора установява, че и комуникацията им с външния свят е все така добра.

Клипове на затворниците, които пият алкохол и снимат с телефоните си са показани на директора на затвора Веселин Коцев. Твърди, че Петър Стоянов „може да шмърка всичко – от аспирин до брашно”. „На този същия му намерихме трева на шкафчето. Подадохме го на прокуратурата. В съда се яви една шматка и каза „Тревата е моя” и съдията му отмени наказанията”, разказва Коцев.

Съкилийникът на Стоянов също е известен на шефа на затвора: „Холандеца - Ангел Златков. За две години съм го наказал 29 пъти. За всичко. Даже три години беше в зоната за повишена сигурност. 10 или 15 пъти заради физическо насилие. Хванали сме му сигурно десетина телефона”.

Стоянов признава пред медията, че надзирателите се случва да им приберат телефоните.

Директорът уточнява: „Най-често когато ги намерим те си остават сухи от водата, излизат там така наречените по жаргон на затворниците „шматка" и поема вината”.

В затвора  има стройна система за предупреждение между затворниците при изненадваща проверка от надзирателите. Лишените от свобода обаче потвърждават, че и тук действа схемата "надзирател взел, надзирател дал". Конфискуваното се продава за 100-200-500 лв. обратно на лишените от свобода. Наркотици? „Лесно е като навън да си купиш”. Сравняват затвора със село – има си човек за всичко. И кмет.

Ракията от клиповете била собствено производство на затворниците, които събирали плодове от стола и правили джибри в кофи.

Управата на затвора често хваща мобилните устройства – през януари – 16, през февруари – 13 броя. Непозволените вещи попадали тук основно чрез близките, защото заради липсата на техника за проверка не могат да бъдат хващани при всеки опит. Другият вариант бил да ги хвърлят през оградата.

„Освен изброените начини не изключвам и участието на наши служители (…) Истината е, че има такива хора, които изменят на страната и отиват на другата страна…”, признава директорът Коцев. За последните 17 години е уволнил 16 души по тези причини. За последно – преди две години.

Оказва се обаче , че въпреки солидните доказателства, че затворници в Пазарджишкия затвор притежават мобилни телефони, на този етап те не могат да бъдат наказани. Причината е, че въпреки техните клипове, заснети в килиите, това не е доказателство за наказание.

„Израз на безпомощността – системата няма ресурс да се справи с това, което се случва” – така социалният работник с опит в затворите Калин Гайтанджиев коментира репортажа пред БТВ. По думите му служителите в затворите са крайно демотивирани.

„В тази система работят хора, които са назначени хора, които се назначават на родово-общинен принцип. Хора, които са зависими от преките си началници и после стават зависими от лишените от свобода, на които слугуват”, заяви той.

„Това не е първият клип, няма да бъде и последният. Причините са много – липса на достатъчно надзирателен състав, социални работници, бих казал, че сме зле с медицинското обслужване. Началници има… началници дал Господ”, коментира бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов, който работи в екипа на омбудсмана.

По думите му и той, и колегите му от администрацията на обществения защитник, и всички съдебни репортери си говорят по телефона с поне двама лишени от свобода. В момента на практика внасянето на телефони и бутилки от граждани не е нарушение. Алкохол се прави и от двете страни на решетките: „Мога да потвърдя, че съм пил ракия, подготвена вътре в затвора, както от страна на администрацията, така и от лишените от свобода”.

И двамата бяха категорични, че „благоустрояването” на затворници е само симптом за много по-дълбокия проблем – липсата на управленска воля.

Коментари

Задължително поле