Затворничка, издирвана две години с полиция, жали наказанието си

Дисциплинарно наказание „изолиране за 14 денонощия в наказателна килия” получи лишена от свобода, която се отклонила от затвора и била издирвана в продължение на две години.  В началото на април 2015 г. Окръжната прокуратура в Сливен прекратила изпълнението на присъдата на Ю.И., за да може да се лекува в специализирана урологична клиника.  Тя обаче не се завърнала в определения едномесечен срок в затвора.  От НЗОК съобщили, че затворничката не е била настанявана през периода в нито една болница в страната.  Ю.И. била задържана от столичната полиция едва в края на май тази година, за 10 дни била настанена в клиниката по белодробни и вътрешни болести към Медицинския институт на МВР. След това отново я върнали в затвора, за да изтърпява присъдата си. А за отклонението й от затвора директорът издал заповед за наказанието  – съобщиха от Административния съд в Сливен.

Случаят стигнал до съда, след като лишената от свобода Ю.И. обжалвала заповедта. Тя посочила, че имала рискови болести, дишала с помощни средства, страдала от пристъпи и престоят й в наказателна килия бил „равносилен на посегателство върху здравето и живота”.  Пред съда обаче са представени документи, че преди да бъде издадена директорката заповед, затворничката е била прегледана от лекар. Заключението му е, че здравословното й състояние не е пречка да изтърпи дисциплинарното си наказание.  Според официалната справка, от 1994 г. досега на Ю.И. били разрешавани 9 прекъсвания на изпълнението на присъдата. В  7 от случаите не се е завърнала в указания срок и не е представила медицински документи, че се е лекувала в болница, заради което са й били разрешени прекъсванията.  Деветте прекъсвания били с продължителност над 2 г. и 6 месеца, а отклоненията след изтичане на срока им – над 6 години и 3 месеца.  От 2010г. по отношение на Ю.И. били издадени 17 заповеди за различни дисциплинарни нарушения,  веднъж вече е била наказана с 14 денонощия изолация.  На тези и други основания Административният съд в Сливен потвърди заповедта на директора на затвора за дисциплинарното наказание на Ю.И. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Делото е сред първите в страната след приетите промени в закона, които дадоха възможност на лишените от свобода да обжалват дисциплинарните си наказания пред съда, както и сами да внасят искания в съда за предсрочно освобождаване на затвора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право