Георги Вълев от „Килърите“: Властта и бизнесът убиха Петър Христов

Дете е със счупен крак в болница, след като е блъснато на пешеходна пътека във Варна

Премиерът Бойко Борисов обсъди темата за единния цифров пазар с министър-председателя на Люксембург Ксавие Бетел

Удължиха извънредното положение в Турция с още три месеца

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в петък, 19 януари 2018

Отвод на съдията по делото Мартин Петров – „УниКредит Булбанк” Бивша служителка на трезора обявена за национално издирване

Цветан Цветанов проведе серия от работни срещи в Лондон

Германия задмина САЩ като световен лидер Рекордно ниско доверие към Съединените щати, изпреварва ги и Китай

Екатерина Захариева: Договорът за добросъседство с Македония няма да остане само на хартия

Турция търси руска подкрепа за щурм в Сирия САЩ отричат за новата “сирийска армия”

500 милиона лева търсят общините за туризъм Най-скъпият проект в картата на ресорното министерство е на община Челопеч за Моторспорт парк на стойност 120 млн. евро

Влак блъсна изоставена каруца в Казанлък, спряно е жп движението между София и Бургас 

Румен Порожанов: България притежава значителен потенциал за производство на качествена продукция

Божидар Данев, председател на АОБР, пред “Труд”: Зелените блокират инвестиции и работни места Когато икономиката не се развива, няма работа и увеличение на доходите

Кремъл: Новият закон за суверенитета на Киев се равнява на подготовка за война

Затлъстели са 15 процента от българите

Около 15% от българите над 18 годишна възраст са затлъстели или са с наднормено тегло, като по този показател страната ни е осма в Европейския съюз – това сочат данни от изследване на Евростат за 2014 г.

У нас най-затлъстели са хората на възраст между 67 и 74 г. – те са 21,7 % от общия брой българи, които имат проблеми с килограмите. 20% от напълнелите ни сънародници са в диапазона 45-64 г.; 6% са 25-34 годишните с този проблем и 4,6 на сто са на възраст между 18 и 24 г.

Според проучването по-образованите хора имат по-малко проблеми с телосложението. 17% от българите с наднормено тегло имат ниско образование, сочат данните от Евростат, а делът на висшистите е 10 на сто. За ЕС 20% от затлъстелите са нискообразовани и 12% са тези с по-високо образование.

У нас броят на мъжете и жените с наднормено тегло е почти равен – 15,5 на 100 мъже и 14,2% жени. В ЕС 16% от мъжете и 15,7 на сто от дамите имат проблеми в килограмите.

Един от всеки 6 души над 18-годишна възраст в ЕС е затлъстял, сочи изследването. Най-слаби в общността са румънците – едва 9,4% от тях са с наднормено тегло. Следва Италия – 10,7 на сто, и Холандия – 13 на сто.

Най-затлъстели в ЕС са жителите на Малта – 26%. Следват ги Латвия и Унгария с по 21 %, Естония и Великобритания – по 20 на сто. Извън ЕС най-закръглени са в Турция (26%).

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. „Около 15% от българите над 18 годишна възраст са затлъстели или са с наднормено тегло“ Затлъстели ще са ,ами като ядат и пият простотии и отрови. Това от една страна.Втората е ,че по-голямата част от хората нямат средства да си позволят вече скъпите продукти-риба,пилешко и пуешко,телешко/колко е телешко или е от стария вол, може да се спори/,и гледат все „евтинкото“.Евтинкото винаги ни излиза скъпо. В Бългерията трябва да се изграждат икономика и хранителна култура. Нормално хранене и повече движение.Не яжте и не пийте хранителни добавки,бои и подсладители,маргарини,които се добиват от изкопаеми горива. Влезте в час с тялото си и го следете,за да не се окажете един ден при чичо доктор на операционната маса.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.