На 19 септември 2019 да почерпят

Вижте кой дойде на откриването на фотоизложбата на Мартин Кейниг (СНИМКИ) Американският фотограф е човекът, който показва на света Валя Балканска и песента „Излел е Делю хайдутин”

Сухи треви и храсти горят край Костинброд

Полицията задържа мъжа, заплашил, че ще взриви мост в Киев

„Дубльор за Ада” пътува към Лондон

Нетаняху пред поражение на вота (ИНФОГРАФИКА)

Овладян е пожарът край летище София

Десислава Атанасова: Съкратеното съдебно следствие ще бъде отменено

Данък „телевизор” влиза в парламента По закон се плаща на електромер - по 3,36 лв. месечно за частни лица и по 14 лв. за фирми

Облагане на заеми между свързани лица

Нетаняху отмени участието си в Общото събрание на ООН заради политическата обстановка в Израел след изборите

Адвокати не харесвали Гешев, ах

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 19 септември 2019

Идва суха и топла есен Чака ни Коледа без сняг

Убийците без право за намаляване на присъдата

Затлъстяването при децата е водещо заболяване Около 200 000 малчугани у нас са с наднормено тегло

дете, яде

Анализът на резултатите от основните профилактични прегледи на учениците от 7 до 18-годишна възраст от град Варна за последните четири години показва, че затлъстяването е на първо място сред регистрираните заболявания, се посочва в последната справка на РЗИ .

71 % от затлъстелите деца стават подрастващи и възрастни със затлъстяване. Затлъстяването е водещ  фактор за много заболявания  и води до инвалидизация, загуба на трудоспособност и преждевременна смъртност: диабет тип 2, сърдечно съдови заболявания, хипертония, злокачествени образования, бъбречни и чернодробни заболявания, заболявания на панкреаса, жлъчката, ставите и др., припомнят здравните инспектори.

Най-чести причини за това заболяване са  прием на големи порции храна, консумация на високоенергийни храни, ниска двигателна активност, хормонални нарушения, неправилни хранителни навици в семейството, вродени или придобити дефекти в смилането , емоционална нестабилност -често хората ядат повече, когато са неспокойни, депресирани, в състояние на стрес или отегчени.

Европейският ден за борба със затлъстяването на 19 май беше отбелязан  с доста тревожни факти. Над 1 милиард души по света са с наднормено тегло, като 400 милиона от тях са със затлъстяване. Около 2 милиона българи са със свръхтегло, а 1 милион – със затлъстяване. Особено тревожен е фактът, че расте броят на децата със затлъстяване. С наднормено тегло у нас са около 200 хиляди деца, като 67 хиляди от тях са затлъстели.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.