Затягат граничния контрол заради чумата (обзор)

АПИ ежедневно ще почиства пътя преди контролните пунктове

Обезщетения на килограм тегло или минимум 190 лв.

Затягат контрола по границите, заради чумата по дребните преживни животни, която наложи евтаназия на близо 4000 кози и овце от засегнатите села в Ямболско и Бургаско. На заседание на оперативния щаб, който координира борбата с чумата по животните, беше решено да бъдат увеличени проверките на автомобилите по границите и най-вече на българо-турската. Смята се, че заразата идва от Турция, където не важат европейските правила за евтаназиране на животните.

Митничарите ще правят повече проверки на товарите за пренос на месни храни. Това, обаче, може да доведе до километрични опашки на границите. Друга мярка, която са обявили, е да се избягват обществени прояви в 10-километровата зона около огнищата, където беше открита болестта. А от АПИ ежедневно ще почистват пътя преди контролните пунктове около 10-километровата зона.

Днес започна изплащането на обезщетенията на фермерите от селата Воден и Кости. Сумата е изчислена на килограм тегло, като стойността е не по-малко от 190 лв. за една коза или овца. За животните под селекционен контрол обезщетението е не по-малко от 250 лв. на животно. Предстои да започне и изплащането за фермите от останалите засегнати населени места от община Болярово. В сряда на заседание на Министерски съвет ще стане ясно дали ще има допълнителни обезщетения за фермерите, останали без стада.

Междувременно председателят на парламента Цвета Караянчева свиквa днес извънредно заседание в Народното събрание с ръководствата на всички парламентарни групи, за да обсъдят мерките срещу болестта.

Стадото на баба Дора от ямболското село Шарково няма да оцелее, каза директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев по повод евтаназията на овцете и козите в региона заради чумата. Заради ситуацията експерти от ЕК пристигнаха днес, за да проверят дали БАБХ се справя достатъчно добре с мерките около заразата от чума в пограничните райони.

В своя позиция президентът Румен Радев попита "Защо не бяха предприети превантивни мерки срещу чумата и защо се пренебрегва ваксинирането". "Властите дължат отговор защо животновъдите не бяха информирани детайлно и предварително, за да бъдат убедени в предприетите мерки, както и в гарантирането на интересите им", заяви той.

Коментари

Задължително поле