Неизвестен открадна ръчно изработени от доброволци пейки от двора на болницата в Търново Преди три месеца 120 души изчистиха боклуците и храстите и облагородиха мястото

10 деца са пострадали в катастрофи от началото на годината в Търновско По 20 момчета и момичета на занятие преминават през площадките за пътна безопасност и приложно колоездене в село Балван

Отмъкнаха 840 шоколада от камион

Горски се надпреварваха за най-добър секач

Порой наводни Карлово

Пожарът в ТЕЦ „Марица изток” е овладян

Над 2 милиона пенсионери ще получат увеличение на пенсиите от 1 юли

Проверяват къщи за гости в Сепарева Баня

Сандански е домакин на конкурс за красота

70-годишен авджия простреля колега по време на нощен лов в Сливенско

Енджи Касабие с още един аборт след загубата на близнаците

Арестуваха издирван за изнасилване мъж в Елин Пелин

Градушка с размера на портокал падна в Сърбия

Взрив във военен склад в Казахстан наложи евакуация на населението

НАСА потвърди откритието на високо съдържание на метан в атмосферата на Марс

Затягат контрола върху паленето на гуми и кабели Столичната община ще регламентира и качествата на горивата за битово горене

Засилването на контрола върху нерегламентираното горене на гуми, кабели и дрехи е било обсъдено на среща между екоминистърът Нено Димов и кметът на София Йорданка Фандъкова. Целта е да се намали замърсяването на въздуха от подобни дейности. „Ние сме категорични, че нерегламентирани горива от типа на гуми и дрехи втора употреба, които граждани си позволяват да горят, са недопустими и при всички положения трябва да бъдат взети категорични мерки. Не може отделен човек да тероризира цял квартал. Разбрахме се, че ще търсим много сурови решения за предотвратяване на този процес“, обясни Димов.

По думите му въздухът в столицата става по-чист през последните години. Той изнесе и сравнителни данни за 2014 и 2016 г., според които преди 3 години само в една постоянна станция в София е имало по-ниски средногодишни показатели на нормите за фините прахови частици. Докато през 2016 г. вече почти всички станции отчитат показатели под нормата. „В броя на превишенията също се вижда много ясно понижаване на замърсяването в София“, каза още Димов. Най-мръсен пък бил въздухът във Видин, Монтана и Горна Оряховица.

Димов съобщи и резултатите от проверка с мобилни станции за измерване на въздуха, направена между 13 и 20 ноември. Съоръженията са били разположени в районите с централно топлоснабдяване „Младост“ и „Студентски град“, в кв. „Бояна“, който се отоплява на въглища и дърва, и при пункт с натоварен транспорт на бул. „Ал. Стамболийски“. Наблюдавани са замърсителите серен диоксид, азотен диоксид, озон, въглероден оксид и фини прахови частици.

„Навсякъде показателите бяха в норма, с изключение на кв. „Бояна“, където на 17 ноември имаше до 2 пъти превишение на нивото на фините прахови частици, засечено в периода 17-23 ч. Това показва, че основният замърсител е бил битовото отопление с твърдо гориво“, обясни Димов.

„Ще въведем законодателни промени за да регламентираме нивото на качествата на горивата за битово горене, които се предлагат. Сега няма такива стандарти“, обясни председателят на общинската екокомисия Лорита Радева. Градската управа въвежда и пилотен проект за купуването на 30 печки с гориво пелети, които да бъдат предоставени на потребители от район „Нови Искър“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.