Затягат контрола над длъжниците

Кабинетът прие по-строги правила за всички, които изпълняват държавни поръчки и имат задължения към хазната. В 30-дневен срок след сключване на договори на стойност над 30 хил. лв., всички които харчат държавни пари, с изключение на парламента и съдебната власт, задължително ще трябва да уведомят НАП и Агенция “Митници”.

Промяната цели да повиши приходите в бюджета, като предостави възможност на приходните администрации на по-ранен етап - още след сключване на договора, да налагат обезпечителни мерки, които да гарантират събирането на публичните задължения на лицата - изпълнители по договори или получатели на плащания от държавни учреждения. Досега ведомствата имаха задължение да уведомяват НАП и Агенция “Митници” няколко дни преди да преведат пари на частна компания.

Така приходните агенции имаха възможност да проверят дали тя има дългове към бюджета и да наложат обезпечение върху сумата, която фирмата ще поличи за свършената работа. С промените ще се повиши събираемостта на публичните вземания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика