Затягат контрола по границите заради африканската чума

Засилен е контролът по границите заради африканската чума. Независимо че от официалното писмо за заболяването става ясно, че тя касае повече северна България, контролът се засилва и на южната, каза д-р Георги Митев, директор на регионалното звено на агенцията в Бургас.

Африканската чума по свинете е опасно заболяване поради високата смъртност на животните, липсата на лечение и ваксина. Огнища на болестта са възникнали в много европейски държави.

„Всички продукти, които са от произход месо или други хранителни продукти, не се допускат на територията на България под никаква форма и от никои държави, най-вече от Русия, Украйна“, обясни Митев пред "Фокус". Той допълни, че в момента летището е спряно, но въпреки това текат проверки, а след първия полет на летището през месец декември ще започне и проверката на пътниците.

По думите му от Областна дирекция по безопасност на храните са направили епизодични комисии, ловните дружинки от област Бургас трябва да вземат под внимание проблема с Африканската чума и да внимават, когато обстрелват диви свине, както и да следят за трупове на диви свине и съответно да сигнализират при нередност.

„На ГИП Малко Търново също са предупредени и се следят хранителните продукти. Надявам се и оградата на границата да си върши работата и да не допуска свободно движение на диви свине. Предупредени са представители на орнитоложките дружество, ловно-рибарските дружества и на лесничействата“, д-р уточни Георги Митев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България