Дневен хороскоп на Алена за петък, 22.11.2019

На 22 ноември 2019 да почерпят

Защо говорим и ходим насън

Нетаняху отрече обвиненията в корупция Израелският премиер заяви, че делото срещу него е равносилно на преврат

Търговската война на САЩ с Китай е пред въоръжен конфликт Това смята бившият държавен секретар Хенри Кисинджър

Сърбия и Русия в шпионска афера (обзор) Представител на Белград замеси и България

България поиска сътрудничество с всички европейски държави във връзка с борбата с трафика на културни ценности

„Грами”-тата прекалиха с политкоректността Номиниран е първият чернокож гей с №1 песен в САЩ

Отвлякоха инвалид без крака, за да проси в Европа Интерпол издирва Мариус Петков

Близо 5000 души са загинали заради морбили в Конго

17 години затвор за Черната вдовица от Бургас (обзор)

Отрова за мишки убила Стефан (обзор) Майката: Не приемам твърденията, на трите ми деца нямаше нищо

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 22 ноември 2019

Майки на деца с увреждания на протест срещу избора на Валери Симеонов за зам.-председател на НС

Хакерска атака срещу Галио Д Смениха паролата на фейсбук профила му

Затягат плащането на ДДС за сделки с имоти

Затягат правилата за плащане на ДДС при продажба на нови имоти.

Подаваме декларация в общината за получени скъпи дарения на бижута и картини

Затварят вратичка за укриване на налози от магазини

По-строги правила за плащане на ДДС при прехвърляне на имоти ще бъдат въведени от началото на 2020 г. с промените в данъчните закони, които бяха одобрени от Министерски съвет. Първата промяна е разширяване на понятието “нови сгради”, за които се дължи ДДС при прехвърлянето им. Както и досега това ще са сградите, за които не са минали 5 години от въвеждането им в експлоатация. Но наред с това, ако сграда е обновена, така че са настъпили съществени изменения в условията за ползването є, тя също ще се счита за нова и при продажба ще трябва да се плати ДДС.

Ако в стара сграда е направено надстрояване или допълващо застрояване, което е довело до обособяване на обект, който може да бъде продаден отделно, той също ще се счита за нова сграда и при продажба ще трябва да се плати ДДС, гласят още промените.

Затваря се и още една вратичка за неплащане на ДДС при прехвърляне на имоти. Досега имаше случаи при продажба на имот да не се прехвърля собствеността върху него, а да се продава самата фирма, която притежава имота. Затова прехвърлянето на акции и дялове, които дават на притежателя им юридически или фактически права на собственост върху нов имот или част от него, ще се счита да прехвърляне на стока и ще се облага с ДДС. Промяната няма да засегне търговията с акции на фондовата борса.

За получени като подарък пари, скъпи бижута и картини ще се подава декларация в общината, гласят още промените. Така ще може да бъде определен дължимият общински данък. Декларации няма да се подават при дарения между съпрузи, от родители на деца и от баби на внуци, тъй като са освободени от налог. Няма да се подават декларации за обичайни подаръци, както и за дарения на имоти и коли.

С промените ще бъде затворена и схема за неплащане на ДДС от магазини – често прехвърляне на магазина на друга фирма, за да не бъде достигнат оборота за регистрация по ДДС от 50 хил. лв. В такива случаи на формална смяна на собственика оборотът ще се изчислява 12 месеца назад дори магазинът да е прехвърлен няколко пъти.

За да бъде прекратено изпращането на вино и ракия с куриери, пощенските пратки ще бъдат отваряни в присъствието на изпращача, който пък ще трябва да показва личната си карта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.