На 19 януари 2019 да почерпят

Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Макрон проведе втора среща от дебата за „жълтите жилетки“

Никълъс Холт ще играе Толкин в биографичния филм за писателя

Тръмп прие пратеника на Пхенян

10 години затвор за турски съдия с награда за човешки права от Европарламента

Китай предложил да увеличи внoса от САЩ до обем от 1 трлн. долара

Откриха труп на възрастна жена във Враца

Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор) 43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Берлускони се кандидатира за ЕП

Една трета от работещите у нас получават месечни бонуси

Затягат разходите за онкомедикаменти Лекарствата за злокачествени заболявания са перото, по което НЗОК има най-големи разходи

Здравната каса отчете за 2017 година рекордни разходи в размер на 45% за онкомедикаменти за болниците.

Промените утвърждават стандарт “Клинична хематология”

По-строг контрол над разходите за онкомедикаменти предвижда проектонаредба, която е качена на сайта Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане.

“Целта на промените е да се създаде възможност за по-голям контрол на НЗОК върху разходите за лекарствените продукти, заплащани за лечение на злокачествени и хематологични заболявания в болничната помощ с обществени средства и ще способства за създаване на електронно досие на пациентите”, се посочва в мотивите към наредбата. На практика документът ще въведе допълнителни изисквания за предписване на лечение с онкомедикаменти за лица под и над 18 години от Обща онкологична комисия или Клинична комисия по хематология.

Лекарствата за терапия на злокачествени заболявания са перото, по което НЗОК има най-големи разходи като средствата се увеличават всяка година. Здравната каса отчете за 2017 година рекордни разходи в размер на 45% за онкомедикаменти за болниците.

Тогава при заложени 225,5 млн. лв. са били похарчени 327,6 млн. лв. или преразходът е бил около 100 млн. лв. Тези харчове на НЗОК са и сред основните причини за новата проектонаредба.

Измененията предвиждат лекарствата за злокачествени солидни тумори при възрастни да се предписват от лекуващия лекар след решение на клиничната онкологична комисия по химиотерапия. Комисията ще се състои най-малко от трима лекари със специалност “Медицинска онкология”, които работят в лечебното заведение. Решенията на клиничната онкологична комисия по химиотерапия ще се вписват в протоколи и ще се подписват от членовете на комисията. Протоколите ще са валидни за срок до 180 дни, считано от началото на лечението по схемата.

Проектът предвижда утвърждаване на медицински стандарт “Клинична хематология”, както и устройството, реда и организацията на работата на аптеките и номенклатурата на лекарствените продукти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.