Захариева благодари на Могерини за подкрепата по време на Председателството, и на Австрия, че ще продължи българските приоритети

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в заседанието на Съвета „Външни работи“ в Люксембург, който е и последен за Българското председателство. Тя благодари на Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини за подкрепата и отличното сътрудничество с Европейската служба за външна дейност. Първият ни дипломат обобщи и усилията на България за европейската перспектива на Западните Балкани, които вече получиха своето конкретно измерение в Софийския дневен ред, одобрен от европейските лидери. Това съобщиха от пресслужбата на МВнР.

“Щастливи сме, че нашите австрийски приятели ще продължат да работят по нашия приоритет - интеграцията на страните от Западните Балкани на база на собствените заслуги. Скъпа Карин, имаш пълната ни подкрепа, пожелавам ти успешно Председателство”, обърна се Захариева към външния министър на Австрия г-жа Карин Кнайсел.

На съвместна сесия по време на Съвета в Люксембург министрите на външните работи и министрите на отбраната обсъдиха изпълнението на Глобалната стратегия в сферата на сигурността и отбраната. Изразено бе задоволство от напредъка в изграждането на Постоянното структурирано сътрудничество и бяха приети правилата за управление на проектите по него. Високо бе оценена постигнатата от Българското председателство на Съвета договореност по Европейската програмата за развитие на отбранителната индустрия, чрез която ще бъдат финансирани проекти за изграждане на отбранителни способности. Приветстван бе напредъкът в развитието на гражданските способности на Съюза. Обсъдени бяха мерки за засилване на устойчивостта и противодействие на хибридните заплахи.

На съвместна сесия с Генералния секретар на НАТО Столтенберг министрите обсъдиха развитието на сътрудничеството между ЕС и НАТО, включително в областта на военната мобилност. Общо бе мнението, че предизвикателствата пред сигурността налагат по-тясно взаимодействие между двете организации.

Специалният пратеник на ООН Мартин Грифитс представи пред първите дипломати на ЕС своя мирен план за Йемен. Изразена бе пълна подкрепа за усилията на Грифитс за възобновяване на преговорите между воюващите страни и намиране на приобщаващо политическо решение на конфликта. Подчертана бе необходимостта от осигуряване на безпрепятствен хуманитарен достъп. България вече даде и финансов принос за преодоляване на кризата в Йемен - с решение на Министерския съвет 50 000 евро бяха преведени като доброволна вноска в Детския фонд на УНИЦЕФ на 30 март т.г.

Министрите подчертаха важността на подкрепата за Йордания – страна от ключово значение за стабилността в Близкия Изток. Потвърдена бе готовността на Съюза да разгледа възможностите за допълнителна подкрепа за Хашемитското кралство, включително за справяне с предизвикателствата, свързани с големия брой бежанци в страната.

Съветът “Външни работи” обсъди също ситуацията в Африканския рог и Червено море. Изтъкната бе важността на гарантирането на свободата на корабоплаването и бе заявена готовността на Съюза за по-активно ангажиране за засилване на диалога по сигурността в региона.

Министър Захариева и външният министър на Румъния Теодор Мелешкану информираха своите колеги за проведения в Бургас на 31 май и 1 юни 2018 г. Европейски ден на морето. Подчертана бе важността на Черноморския регион и необходимостта от засилване на подкрепата на европейските институции за развитието на регионалното сътрудничество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България