Съдия Корнелия Колева стана зам. председател на Апелативен съд-Велико Търново

„Лудогорец“ срещу унгарския шампион

„Левски“ ще лекува словашки комплекс

Изписаха от болница двама от ранените край Пловдив американски парашутисти

Херо Мустафа ще е новата посланичка на САЩ в България

Проверяват 15 къщи за гости във Варненска област Мониторингът е за 288 имота от общо 746 в страната за 82 млн. лева

Зоозащитници започнаха безсрочен протест пред резиденция „Евксиноград“ Зоват премиера да накара чиновниците да спазват законите

Вижте как австралийски питон изяжда огромен крокодил (СНИМКИ)

Whats App се срина в Европа и Латинска Америка

Безплатна зона за палатки и мащабна сцена – за първи път на фестивала „Francofolies“ в Благоевград

9-годишна варненка спечели златото за авторска песен

Ангела Меркел: Санкциите срещу Русия ще паднат, когато видим, че се изпълняват Минските споразумения

Ремонтират манастира „Св. Св. Петър и Павел“ в Свищов В старата сграда на обителта от 1913 до 1836 година е пребивавал Неофит Бозвели

ЕК: България да създаде надеждна стратегия за разнообразяване на доставките на газ Страната ни трябва да постигне 27% дял на възобновяемата енергия до 2030 г.

Потвърдиха присъда за контрабанда на 200 кг тютюн в Бургас

Захариева за разговорите с Македония: Имаме напредък за цар Самуил, но не и за Гоце Делчев

Министрите на външните работи на България и Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров Снимка: Архив

Историческите въпроси за нас са най-важният елемент в договора за добросъседство. Те са крайъгълният камък, защото ние трябва да учим нашите млади хора на истината. Това каза на пресконференция вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия със Северна Македония.

„Преди два дни имаше заседание на историческата комисия със Северна Македония, на което не беше постигнато съгласие около личността на Гоце Делчев. Няма как датата 7 октомври да бъде приета за съвместно честване“, заяви Захариева.

„Днес приехме доклада на комисията и отбелязахме, че има постигнат напредък – св. св. Кирил и Методий, цар Самуил и др. Но ние като политици се надяваме да видим още по-осезаем напредък възможно в най-скоро време“, заяви тя.

Тя посочи, че желанието на правителствата на България и Северна Македония е до края на годината общата историческа комисия да постигне по-голям напредък.

Захариева посочи, че с общите чествания на героите политиците изпреварват работата на общата историческа комисия. „Така че България ще продължи да подкрепя Северна Македония – ратифицирахме вече протокола за съюзничество в НАТО. България продължава да бъде двигател на европейската перспектива на страните от Западните Балкани и за нас е важно договорът за добросъседство да бъде спазван в дух на приятелство“, каза още външният министър.

„Поемам отговорност да завършим с мъдрост и приятелство работата на общата историческа комисия“, каза на свой ред министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров.

По думите му, задачата на комисията не е лесна. „Има много слоеве, но процесът е отворен и вече зрее. Но има две опасности – ако няма резултати, ще загрозим процеса. И ако няма истинско узряване в погледа към историята, пак ще загрозим процеса“, предупреди Димитров.

„Искам да уверя, че Северна Македония е цялостно посветена на този процес и той не е само заради договора за добросъседство, а е важен като цяло за държавата и отношенията ни с България. Аз поемам отговорност да завършим този процес, защото е важен – ще го завършим с мъдрост и приятелство, за да има разбиране между двете държави“, заяви Никола Димитров.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.