Захариева за разговорите с Македония: Имаме напредък за цар Самуил, но не и за Гоце Делчев

Министрите на външните работи на България и Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров Снимка: Архив

Историческите въпроси за нас са най-важният елемент в договора за добросъседство. Те са крайъгълният камък, защото ние трябва да учим нашите млади хора на истината. Това каза на пресконференция вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия със Северна Македония.

„Преди два дни имаше заседание на историческата комисия със Северна Македония, на което не беше постигнато съгласие около личността на Гоце Делчев. Няма как датата 7 октомври да бъде приета за съвместно честване“, заяви Захариева.

„Днес приехме доклада на комисията и отбелязахме, че има постигнат напредък – св. св. Кирил и Методий, цар Самуил и др. Но ние като политици се надяваме да видим още по-осезаем напредък възможно в най-скоро време“, заяви тя.

Тя посочи, че желанието на правителствата на България и Северна Македония е до края на годината общата историческа комисия да постигне по-голям напредък.

Захариева посочи, че с общите чествания на героите политиците изпреварват работата на общата историческа комисия. „Така че България ще продължи да подкрепя Северна Македония – ратифицирахме вече протокола за съюзничество в НАТО. България продължава да бъде двигател на европейската перспектива на страните от Западните Балкани и за нас е важно договорът за добросъседство да бъде спазван в дух на приятелство“, каза още външният министър.

"Поемам отговорност да завършим с мъдрост и приятелство работата на общата историческа комисия", каза на свой ред министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров.

По думите му, задачата на комисията не е лесна. „Има много слоеве, но процесът е отворен и вече зрее. Но има две опасности – ако няма резултати, ще загрозим процеса. И ако няма истинско узряване в погледа към историята, пак ще загрозим процеса", предупреди Димитров.

"Искам да уверя, че Северна Македония е цялостно посветена на този процес и той не е само заради договора за добросъседство, а е важен като цяло за държавата и отношенията ни с България. Аз поемам отговорност да завършим този процес, защото е важен – ще го завършим с мъдрост и приятелство, за да има разбиране между двете държави“, заяви Никола Димитров.

Коментари

Задължително поле