Захариева към българите във Великобритания: Не чакайте последния момент за биометрични паспорти

Снимка: МВнР

Призовавам българските граждани във Великобритания да не чакат последния момент, за да се снабдят с биометрични паспорти. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти във връзка с „Брекзит“.

Захариева каза, че такъв призив е отправила към българите във Великобритания още това лято. По думите ѝ много от тях са само с лични карти там. „Още от миналата година сме започнали организиране на информационна кампания във Великобритания в различни градове, не само в Лондон, за българската общност там, така че да ги запознаем с това, което предстои. Също така сме подсилили и мисията в Лондон. Отваряме и нов офис в самия Лондон", заяви Захариева.

Българският външен министър поясни, че цялата информация към момента е на интернет сайта на Министерството и на посолството и на „Фейсбук“ страницата му.

По думите на Захариева важни за България са правата на българските граждани, както и британските туристи, които с всяка година са повече. „Важни са социалната сигурност на българските граждани, важно е автомобилният транспорт. Всяка сфера на обществения живот. ЕК е дала различни насоки. Предприела е законодателни действия, свързани с така наречения общ подход, който ще се отнася до всичките 27 държави, в случай, че няма подреден Брезкит и този преходен период“, коментира външният министър.

По думите й се готви се изменения на законодателството да се пътува краткосрочно безвизово, което е важно предвид туристите и българските граждани, които пътуват по работа или по бизнес, или да видят своите роднини, които живеят там. „Разбира се, българското правителство и администрация не са стоели без да правят нищо. Също така и ЕК. Винаги сме разработвали три сценария. Има създадена специална работна група към Съвета по европейски въпроси специално по Брекзит. Тя е създадена още в началото, когато започнаха преговорите.

Още септември месец съм изпратила писмо до всички членове на кабинета с призив да се подготвят и за най-лошия сценарий, колкото и да не ни се иска да се стига до него. Петък сега Съветът се събираше за последно, точно с единствена точка, а именно подготовка за най-лошия сценарий. По думите й най-добрият е подреденият Брекзит, а вторият добър е Брезкит с преходен период, а най-лошият е от 29 март Великобритания да е трета държава.

„Най-лошият сценарий е липса на сделка и на 29 март Великобритания напуска ЕС и става трета държава без преходен период, без споразумение за напускане“, каза още Захариева. Тя поясни, че търговските отношения ще се развиват по правилата на световната търговска организация, а няма да има специално търговско споразумение между ЕС и Великобритания. „Говорихме преди малко за правата на гражданите. Българските граждани, поне това са устните уверения от британския премиер и правителство, че българските граждани, които живеят към момента на напускане на Великобритания дори и без сделка, ще могат да кандидатстват за статута за уседналост. Т.е. няма да имат трудности. В споразумението за преходния период беше договорено, че и гражданите на ЕС, които в този преходен период са започнали законово да живеят във Великобритания, ще могат да кандидатстват за този статут на уседналост“, коментира Захариева. Тя посочи, че ще се види какви са следващите действия на Великобритания. „Нека да чуем какво искат великобританците“, допълни Захариева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България