Захариева: По време на председателството на България ще се стремим регионът да е стабилен, а съседните ни държави да са демократични и проспериращи

Снимка: Архив

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви пред БНТ, че по време на председателството на България на Съвета на ЕС страната ни ще се стреми към това регионът да е стабилен, а съседните ни държави да са демократични и проспериращи. Тя отбеляза, че българите в Молдова са били много щастливи от откриването на българско консулство, което ще спомогне за културния обмен и бизнес отношенията между двете страни. Захариева изрази надеждата, че договорът с Македония ще бъде ратифициран следващата седмица в Народното събрание.

Екатерина Захариева заяви, че при посещението си в Молдова е останала впечатлена от това, че 50-е хиляди наши сънародниците там са запазили езика си, макар че той е бил забранен да се изучава в училище до преди 20 години.

"Те поискаха по-близки връзки с България. На това консулство не гледаме като на консулство, а като на център на българската култура, сближаване на бизнеса. Те са с български произход и наистина са много щастливи, защото отворихме консулството бързо. Благодарих и на молдовското правителство", заяви Захариева.

Тя подчерта, че е нужно българските фирми да инвестират в Молдова, като допълни, че 16 фирми са проявили интерес за срещи с бизнеса там. Според нея е важно и българският бизнес да развива там работна ръка, която може да се използва у нас.

По въпроса с името на Македония, Екатерина Захариева заяви, че България отдавна е признала държавата под името Република Македония.

"Важно е да се срещат хората, да подобрим инфраструктурата между двете държави. 500 хил. македонски граждани посещават България, а 350 хил. българи ходят в Македония. Въпросът е как ще се прилага този договор. От управляващата опозиция езикът към България е съвсем различен. Силният национализъм и кампанията срещу съседите показаха, че не водят до резултати", допълни Захариева.

Тя заяви, че ще се сформира комисия за историята, като целта ще е да не се политизира.

Екатерина Захариева подчерта, че за интеграцията на Западните Балкани отговорност трябва да поемат и европейските лидери, за което има сигнали.""Постигнахме силна подкрепа от страна на европейските институции. Посланието ни е, че не можем да направим реформите вместо тях. На Балканите не сме най-развитият регион, така че целта не е да се самоизтъкваме, а целта е да помогнем с каквото можем", коментира министърът.

Според министъра на външните работи хората разбират важността на Европредседателството и интеграцията на Западните Балкани: "Ротационното председателство е веднъж на 14 години и не се знае дали ще продължи. Все повече чувам от хората темата Западни Балкани и те разбират, че това е добро за България".

По въпроса за правосъдната реформа Екатерина Захариева отбеляза, че от Европа се очаква напредък по важните обществени дела, като добави, че единствено приемането на Антикорупционния закон няма да е достатъчно.

Захариева заяви, че вярва в справедливостта на испанското правителство по въпроса са с Каталуния.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България