Захариева: Развитието на приятелски отношения с Русия е приоритет за външната ни политика

Развитието на приятелски отношения трябва да се развиват при взаимно сътрудничество и взаимно зачитане на интересите особено със съседни и близки държави на страната ни, сред които е и Русия, и това е приоритетна задача на българската външна политика. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева от парламентарната трибуна в отговор на депутатско питане на народния представител от ПП "Атака" Станислав Стоилов относно съобщение на Министерството на външните работи на Република България.

Вицепремиерът Захариева допълни, че точно поради тази причина смята, че трябва да се постави край на поставянето на разделителна линия по оста на България по исторически теми, за които българският парламент преди много години, още на 9 септември 1944 година, е взел ясно отношения.

„Уверявам ви, че българското правителство има желание да бъде приятел, при това в основата на взаимно зачитане на суверенитета, взаимния интерес, ненамеса във вътрешнополитическия живот на друга страна, уважени и зачитане на позициите по отношение на оценките на фактите и събитията от миналото. Крайно време е да спрем да разделяме държавата на каквито и да е фили и фоби“, каза още Захариева.

Вицепремиерът заяви още, че в позицията на МВнР изрично се признава огромната роля на Съветския съюз при разгрома на Нацистка Германия по време на Втората световна война. „Не оспорваме изхода на войната, каквито интерпретации имаше в някои недоброжелателни коментари. Не се подлагат на съмнение извършените от този режим престъпления към човечеството и военни престъпления“, добави още тя.

Тя посочи, че декларацията на МВнР е насочена към конкретно действие, за което е преценено, че преминава границата на представители на друга държава. „Става въпрос за организиране на проява, внушаваща едностранна и некоректна интерпретация по отношение на тълкуване на фактите от нашата история, които за съжаление все още имат дискусионен характер и то не толкова сред историците, защото като че ли за историците нещата са ясни, а по-скоро са предмет на вътрешнополитически дебати и оценки на политически партии“, обясни Захариева.

Тя посочи, че е важна и датата на организиране на изложбата. „Ако беше на 9 май, нямаше да можем да реагираме. Така че МВнР нямаше никакъв друг вариант, освен да реагира и то при положение, че е организирана така, че противоречи на законодателно закрепена официална позиция на българската държава по темата. Неслучайно и самото посолство смени заглавието на изложбата след нашата реакция“, коментира още вицепремиерът.

Тя припомни, че отдавна комунистическият режим е обявен за престъпен от българската държава, много преди ГЕРБ да го има. „Законодателят ясно е посочил какъв е този режим и там се използва думата, че 9 септември 1944 година до 10 ноември 1989 управлението на БКП е довело страната до национална. Цитирам текста на закона“, посочи още Захариева.

Вицепремиерът заяви, че позицията на МВнР по случая не би трябвало да пречи на приятелските ни отношения с Русия. „МВнР трябва да реагира, когато има опити за чужда намеса във вътрешната политика на страната. Когато защитаваш позиция в защита на националния ти интерес, другите трябва да те уважават повече“, посочи тя.

Коментари

Задължително поле