Захариева: Решихме да изпратим покана на Северна Македония за пълноправно членство в ЧИС

Снимка: МВнР

Решихме да изпратим покана на Северна Македония за пълноправно членство в ЧИС. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която откри 40-ата среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС).

„Преди малко завърши 40-тата среща на среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите-членки на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС)“, посочи тя. Според нея сътрудничество 3 десетилетия успява да се превърне в една от най-значимите организации със стратегическо значение. Тя обясни, че председателството се предава на всеки 6 месеца. Ние днес сме го предали на съседна Гърция. Министър Захариева отбеляза, че основните дебатирани теми по време на срещата са били три: околна среда, култура и транспорт.

„Това, което най-много ни свързва, а именно желанието на политическото ръководство да направи културата с по-силна връзка“, добави тя, като припомни, че в по време на българското председателство се е провела срещата на министрите на културата. Според нея тя е сложила основи на едно по-тясно сътрудничество между културното наследство. „Взе се решение да се създаде експертна група по опазване на културното наследство“, посочи Захариева.

Коментари

Задължително поле