Захарова: България да спре преследването срещу представители на движение "Русофили"!

Мария Захарова

Русия призовава българските власти да спрат преследването на представители на движението "Русофили".

Това каза на брифинг официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки ареста в Пловдив на председателя на местното подразделение на движението Златомир Дьовленски.

Захарова припомни, че Дьовленски е бил арестуван на 8 юли по подозрение в подстрекаване към разкриване на държавни тайни. „Вече са повдигнати недоказани обвинения в шпионаж срещу активисти на националното русофилско движение“, подчерта тя. „Ние призоваваме българските власти да останат в законовите рамки и да откажат да преследват своите граждани въз основа на измислици и необосновани обвинения”, каза говорителят на руското МВнР.

Според дипломата подобни действия на българските власти само демонстрират „незачитане на основните човешки права и свободи, включително правото на свобода на изразяване“.

Дьовленски беше задържан заедно с още едно лице. Окръжна прокуратура - Пловдив наблюдава досъдебното производство, като предметът на разследване по делото се отнася до евентуално разгласяване на информация, представляваща държавна тайна – престъпление по чл. 357 ал. 1 от НК. Председателят на Национално движение "Русофили" - Пловдив и бившият служител на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са обвинени в разгласяване на държавна тайна. Забранено им е да напускат пределите на страната.

Златомир Дьовленски

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия