Захарова: Западът цинично отрича присъствието на неонацисти в Украйна, изпращайки там радикални групи

Западните страни, в частност ФРГ, се опитват да опровергаят фактите за неонацистката дейност в Украйна и в същото време да изпратят там свои радикални групи да участват във военни действия срещу руските войски. Това каза официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

„Неонацистите от ФРГ не се крият особено: в телеграмните канали говорят за сигурни къщи в Лвов (при окупаторите се наричаше Лемберг), където бойците могат да се събират за изпращане на дълги разстояния до„ руския фронт “. Чудовищният цинизмът на Запада е, че опитвайки се да опровергае нашата теза за дейността на неонацистите в Украйна, той изпраща и „доброволци“ там“, написа Захарова във вторник в канала си в Telegram.

Германските издания цитират доклада на Федералното министерство на вътрешните работи на Германия, че са известни случаи на публични изявления на десни екстремисти „за желанието им да се бият“ с руснаците в Украйна. По-специално се изтъква дейността на дясноекстремистката организация „Третият път“ (Der Dritte Weg), която дълги години поддържа връзки с украинския националистически батальон „Азов“, който „е известен в Берлин от дълго време."

„И сега, докато в Украйна тече специална операция по денацификация, германските десни екстремисти избраха за себе си следния лозунг: „В борбата в Украйна националистите са на преден план.“ Всъщност не е ясно какви други доказателства е необходимо не само за присъствието, но и за високата активност на неонацистите в Украйна“, подчерта дипломатът.

„Официалната реакция на Берлин е поразителна. След като разпозна проблема, Министерството на вътрешните работи незабавно съобщи, че броят на хората, които искат да отидат в Украйна, за да убиват руснаци, е „незначителен”, а германското министерство на правосъдието като цяло спокойно информира възмутените журналисти: „Влизайки в Украйна, за да участваме там, в бойни операции или обучение, ние не се наказваме по наказателното право на Германия. „Напред, Геносе (другар, германец - бел. ТАСС), към фронта! Удивителна солидарност на Германия с нацистите в Украйна“, заключи официалният представител на руското външно министерство.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция в Украйна в отговор на призива на лидерите на републиките на Донбас за помощ. Той подчерта, че плановете на Москва не включват окупацията на украински територии, целта е демилитаризация и денацификация на страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия