Захарова за забрана на списание с нейно интервю в Германия: Това е сравнимо с времето на Гьобелс

Германската цензура от настоящия период е сравнима с времето на министъра на пропагандата на Германия Йозеф Гьобелс. Това заяви пред руска медия официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, коментирайки изявлението на източника на агенцията, че забраната на списание Compact в Германия и съответните обиски са свързани с публикуваното интервю с нея.

„Това беше разговор без съкращения и цензура от журналист на Compact: Очевидно този формат е забранен в Германия от сегашния период, който е сравним с времето на Гьобелс насоките на две хиляди двадесет и четвърти райх, отбеляза дипломатът.

„Чудя се дали този информационен вандализъм ще бъде забелязан в ОССЕ, която беше поставена в задънена улица от американците, или в ЮНЕСКО?“ Между другото, имаше много коментари, включително в германските медии, критикуващи ответните стъпки на Русия за блокиране на медиите на ЕС/НАТО заради забраната на руските публикации в Западна Европа.

Всички пренебрегнаха, че нашите мерки са ответни, така че сега Германия забрани собствените си медии, естествено, без никакви ответни мерки , просто като акт на насилие срещу журналисти, които търсят достоверна информация. Как ще реагират германските журналисти и медиите в страните от ЕС?“

За подготовката за интервю и последствията от него

Интервю със Захарова е публикувано в Compact на 13 юли. По-рано шефът на германското министерство на вътрешните работи Нанси Фезер забрани това списание и бяха извършени претърсвания в помещенията на изданието и в други обекти. „Връзката е очевидна“, каза източник на руската медия., „Имаше съответен материал – интервю със Захарова, в което тя призоваваше германците да не отиват в Русия, а да спасят Германия, като останат в страната си“.

Преди интервюто журналистът на изданието отбеляза, че основните медии в Германия след началото на специалната военна операция „не могат“ да правят повече интервюта със Захарова и този разговор е първият от 2022 г. насам в германските медии.

В заповедта на германското министерство на вътрешните работи за забраната се посочва, че списанието, ръководено от известния немски публицист Юрген Елзасер, е насочено срещу конституционния ред на Федерална република Германия. При обиските са иззети документация, носители и оборотни средства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия