Захарова: С „Азовстал“ Киев шантажираше ЕС

За да изпълни задачите, поставени от САЩ

От украинска страна не демонстрират желание за преговори, казва Кремъл

Прозрението на ЕС за лъжите ще е тежко

Властите в Украйна използваха намиращите се в завода “Азовстал” хора в град Мариупол за шантаж на Запада. Това заяви официалният говорител на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, в коментар на развитието на ситуацията в пристанищния град и официалните заявления от страна на Киев последните дни.

Според Захарова украинските власти нееднократно “са прибягвали до тактиката на шантажа спрямо редица страни”, на първо място от които тези в Европа, с цел разрешаване “на поставените им от Съединените щати задачи”.

“Това е един от най-удобните за Вашингтон инструменти за въздействие на ситуацията в Европейския съюз. (...) Когато дойде прозрението за страните от ЕС (в контекста на сегашната ситуация в Украйна), ще бъде тежко”, казва пред радиостанция “Спутник” Мария Захарова.

Говорителят на руското външно министерство подчерта, че Москва е предлагала от месеци да се проведе операция по извеждането на военнослужещите от батальон “Азов”, посредством откриването на хуманитарни коридори. Според нея тези усилия са били провалени от страна на президента на Украйна Влодимир Зеленски, който е искал хората, обсадени в комплекса да бъдат извадени с усилията на украинска хуманитарна операция.

“Всичко това сега Зеленски нарича провеждане на хуманитарна операция от украинска страна. (...) На практика подобни изявления той демонстрира своите лъжи и пропаганда, основани на лъжите, на които се уповаваха толкова време”, каза още Мария Захарова.

В изявление пред журналисти в рамките на деня, говорителят на президента на Русия Владимир Путин, Дмитрий Песков коментира, че украинската страна от седмици не демонстрира добра воля за преговори с Русия, за възможно слагане на край на въоръжения конфликт започнал с руското нашествие на 24 февруари.

“Преговорите не напредват и забелязваме пълна липса на желание от страна на украинските представители да продължат преговорния процес”, заяви Песков. Изявлението му дойде ден след като украинското президентство обяви, че преговорите са прекратени заради Русия. “Процесът на преговори е замразен. Русия не демонстрира ясното разбиране на ключов елемент - това, което се случва по света в момента и негативната роля, която тя играе в това”, заяви Михайло Подоляк, съветник на Влодимир Зеленски.

Директните преговори между двете страни не са дали никакъв конкретен резултат от седмици, като последните разговори между украинската страна, водена от Давид Арахамия и руската с Владимир Мудински начело са се провели на 22 април, посочват наблюдатели.

В коментара си пред медиите в Москва Дмитрий Песков коментира и идентифицирането на украинските защитници на завод “Азовстал” в Мариупол, които се предават, като въпрос, който ще бъде разглеждан от министерството на отбраната на Русия. По данни на руските военни от началото на седмицата до сряда на обяд, над 950 украински защитници на “Азовстал” са сложили оръжието и са се предали доброволно, изнасяйки със себе си десетки ранени.

Заради мълчанието за войната в Украйна

Шрьодер загуби специалните си права

Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер (вляво) се смята за един от най-близките на Владимир Путин западни политици, с ръководни постове в редица смесени руско-германски дружества.

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер бе наказан от правителството заради отказа си да осъди изрично руската инвазия в Украйна, съобщи ДПА. Управляващата коалиция в Германия, водена от социалдемократите - партията, към която самият Шрьодер принадлежи и чийто лидер бе някога - ще ореже специалните му права като бивш канцлер.

Според предложение на правителството, което трябва да бъде одобрено от бюджетната комисия в Бундестага в четвъртък, той ще изгуби офиса и персонала си. На Шрьодер все пак ще бъде позволено да запази своята пенсия и лична охрана.

Консервативната опозиция поиска Шрьодер да бъде лишен от пенсия с аргумента, че вреди на международната репутация на Германия, като не се дистанцира от руския президент Владимир Путин.

Бившият германски канцлер от 1998 до 2005 г. е последният социалдемократ, заемал поста преди Олаф Шолц. След това той започна да работи за руски енергийни компании, сред които “Северен поток”, “Газпром” и “Роснефт”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа