Зачестява незаконната сеч на Шуменското плато

Ескалация на дребните нарушения на територията на Природен парк „Шуменско плато“ отчитат горските от Шумен. Случаи на незаконна сеч са разкрити и в горските територии между селата Ивански и Салманово, съобщават от Североизточното държавно предприятие. Според експертите на ДГС-Шумен, сечта е не толкова за собствени нужди, колкото с цел продажба. От ДГС-Шумен напомнят на гражданите, които закупуват незаконно добити дърва без марка и документи /превозен билет/, че те също подлежат на законови санкции, а дървата които са получили от бракониерите подлежат на конфискация.

Пред още един проблем са изправени горските, които денонощно дежурят на платото над града. Въпреки че всички горски пътища са затворени с изрична заповед, всяка вечер много автомобили нарушават забраната и навлизат в парка, като по този начин пречат на работата на горските. Много от хората, които влизат по тъмно в гората не са бракониери, но разрушавайки бариерите, те реално помагат на незаконните дървосекачи.

От шуменското горско стопанство призовават всички граждани да подават сигнал на тел.112 при съмнителни лица на територията на парка или ако станат свидетели на сеч в гората. Дежурните екипи на стопанството разчитат на шуменци, за да бъдат спрени посегателствата в ПП „Шуменско плато“.

Коментари

Задължително поле