Защитават паркове и градини в София чрез общинска програма

Йорданка Фандъкова разговаря с граждани на район “Младост” за проблемите, свързани с презастрояването.

Ще се работи за увеличаване на отстоянията при строителство на нови сгради

Галерия за съвременно изкуство в подземията на мавзолея

Темите за презастрояването, новото строителство и защита на зелените площи са на първо място в програма на кандидата за кмет на София Йорданка Фандъкова. На среща с граждани от район “Младост” досегашният градоначалник обяви, че едно от конкретните решения, които предлага на един от най-трудните въпроси в столицата, е терените, отделени за паркове и градини, да бъдат защитени чрез създаване на общинска програма за изкупуване на частните терени, попадащи в тях. Над 100 човека присъстваха на срещата с кандидата за кмет на София от коалиция ГЕРБ-СДС Йорданка Фандъкова и кандидата за кмет на район “Младост” Мария Илиева.

Сред приоритетите на Фандъкова са още увеличаване на отстоянията при строителство на нови сгради в жилищните комплекси. Освен спасяването на парковете и градините, акцент ще бъде поставен и върху защитата на терените, отредени за строителство на детски градини и училища, за които се предлага законова забрана за смяната на предназначението им. Фандъкова припомни, че това ще е вторият пакет от законодателни предложения, които внася в Народното събрание свързани с ограничаване на презастрояването. За по-бързото изграждане на улици в новите квартали се предвижда облекчаване на процедурите за отчуждаване на терени, които са в обхвата на улицата.

През 2017 г. по инициатива на Фандъкова бяха въведени тавани на височината на сградите в различните райони на София и беше премахната възможността за строителство на сгради без ограничение във височината на т.нар. “ъглови имоти”. “Трябва да затворим всички “вратички в законите”, които позволяват да се заобикалят правилата”, каза тя.

По думите є 5 от най-тежките казуса в “Младост”, свързани със строителство в междублокови пространства са били решени и ще продължи работата по останалите. “Категорично пазарът в “Младост” 1 няма да се премахва, каквито слухове има”, уточни кандидатът за кмет на столицата.

Втори православен храм ще бъде издигнат в най-големия жилищен квартал в столицата “Люлин”, анонсира още Фандъкова. Инициативата тя представи заедно с кандидата за кмет на район “Люлин” Милко Младенов.

Фандъкова представи и част от акцентите в програма си за творческа София. Сред тях са изграждане на център за съвременно изкуство “Топлоцентрала” и Галерия за съвременно изкуство в подземията на мавзолея.

Избори 2020. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Задължително поле