„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Ангела Меркел: Стабилното германско правителство е от решаващо значение за ЕС

Хакери ужилили хазната с над 20 млн. лв. от горива Престъпна група от румънци и македонци манипулирала системите на Агенция “Митници”

За е-управление са изхарчени около 100 млн. евро По данни на Българската стопанска камара в периода 2002-2016 г. са дадени 2 млрд. лв. за информационни ресурси

Микробус падна от мост на източния изход на Велико Търново Возилото се е "приземило" от 5 м височина

Над 41 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт на знакови градски пространства в София

Д-р Нигяр Джафер: „Корупция” е прекалено всеобхватна тема за вот на недоверие

Защитен вид птица спасиха орнитолози от Търново

Снимка: Архив

Красив екземпляр от вида Бухал (Bubo bubo) бе спасен от орнитолози от РИОСВ – Велико Търново след сигнал на гражданин. Птицата била намерена в безпомощно състояние в землището на великотърновското село Присово.

Експертите установили, че бухалът е с видима стара травма на лявото крило и прави безуспешни опити за полет. Птицата е транспортирана за лечение и рехабилитация в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. При прегледа там е установено, че става въпрос за  счупване на лакътната и лъчевата кост на крилото, получено евентуално при удар.

Бухалът е най-едрата нощна граблива птица, срещана в нашата страна. Тя е защитен животински вид от Закона за биологичното разнообразие и е включена в категория „застрашен“ в Червената книга на Република България. Обитава труднодостъпни места, главно в скални масиви и сипеи, пещери, окрайнини на гори, разредени стари гори, често в речни долини, близо до реката. Най-голяма заплаха за вида е бракониерския отстрел, безпокойството и отравяне с жертви (мишевидни гризачи), третирани с препарати.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.