Защо алжирците хвърляха червени рози в Сена?

На церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж алжирски спортисти хвърлиха червени рози от лодката си в реката по време на отборния парад на Сена, като по този начин почетоха жертвите на алжирските демонстрации през 1961 г. в Париж.

Някои членове на алжирския отбор скандираха "Да живее Алжир!" на арабски, след като хвърлиха цветя до моста, от който алжирците бяха хвърлени от френската полиция по време на протест в подкрепа на независимостта от Франция, тогавашния колониален владетел на Алжир, съобщава France. 24.

Както посочва порталът, историците твърдят, че по време на тези демонстрации, в допълнение към многото ранени, са убити между 30 и 200 демонстранти и 12 000 са арестувани.

Десетки мирни демонстранти стават жертва на полицейски репресии на 17 октомври 1961 г., извършени под ръководството на тогавашния префект на полицията Морис Папон.

На този ден, точно преди края на войната в Алжир, между 20 000 и 30 000 алжирци от бедните квартали и индустриалните предградия на Париж излизат на демонстрация в центъра на Париж срещу наложения им полицейски час.

През март тази година френското събрание прие предложение, осъждащо полицейското насилие от октомври 1961 г.

Бившият френски президент Франсоа Оланд отдаде почит на жертвите на тези демонстрации през 2012 г., докато неговият приемник, настоящият президент Еманюел Макрон, заяви през 2021 г., че „престъпленията, извършени на 17 октомври 1961 г., под ръководството на Морис Папон, са непростими за републиката."

Алжир получава независимост през 1962 г. след 132 години под колониално управление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт