Защо Борис Джонсън играе опасна игра Темата за Брекзит сваля доверието в консерваторите

Добре дошли в последния епизод на „Всички толерират Борис Джонсън“ или, както е познат по-добре: конференцията на британската Консервативна партия.

Министър-председателят на Великобритания – Тереза Мей – даде старт на събитието с интервю, в което отказа да коментира дали или дали не външният министър е несваляем. Това стана малко след като би следвало да го уволни, заради негова статия относно Брекзит в „Телеграф“. Джонсън продължава да дразни втората Желязна лейди и от страниците на „Сън“, като дава непотърсени съвети относно Брекзит. Той призовава Министерството на международното развитие отново да бъде слято с министерството на външните работи.

Така както продължава, няма да е изненада следващата седмица, когато Джонсън ще обсъди какъв цвят Тереза Мей трябва да боядиса стените в сградата на правителството на „Даунинг Стрийт“.
Сред министрите и депутатите, раздразнението расте към нуждата на външния министър да бъде центъра на вниманието и от това, че той ги отвлича от това да поемат инициативата.

В Лондон въпросът за Брекзит е деликатен. Но не само в столицата сривът на консерваторите е валиден. Според социологическо проучване на „Опиниум“ изглежда, че Джонсън губи своя образ и в провинцията.
Джонсън играе чудесна игра, ако въпросът е да се привлече достатъчно подкрепа от десницата в Консервативната партия, за да достигне до балотаж при избор на неин председател. Но ако въпросът е как да спечели след това поста да стане министър-председател, тя не е толкова добра.

(преводът е
на агенция „Фокус“)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.