Президентът Радев: Преодоляването на растящите неравенства е фундаментален проблем за обществото ни

Хора от САЩ и Унгария купуват имоти край морето Взимат втори дом на кредит

РЗИ: Качеството на водата в жилищен блок в Перник е влошено заради остаряла вътрешна водопроводна система

В Европа инвестират в домове за хора над 80 г. Германия и Франция са най-привлекателни

Оставиха за постоянно в ареста Данчо Катаджията

Нови стипендии за БГ студенти във Великобритания Университети със стратегии за привличане на кандидати след Брекзит

През 2020 г. имотите остават атрактивни

Катастрофа между бус и тир на магистрала „Струма“, двама пострадали

Касовите апарати без връзка с НАП до 72 ч.

Борисов: Прокуратурата не е място, където да се решават политически препирни (ВИДЕО)

Задължително ли е медицинско, преди да започнем работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 18 февруари 2020

Париж вещае кръв за сделка с Лондон

Борисов: 58 милиарда лева е износът на България през 2019 г. (ВИДЕО) Премиерът и президентът си стискаха ръцете на отбелязването на 30-годишнината от учредяването на КНСБ

Жилищата в София са най-достъпни от 10 години Най-често дават 90 хил. евро за нов дом

Защо България е най-старата държава в Европа Необходимо ли беше Доналд Туск да потвърди този факт

Eвропейската политическа мисъл наблюдава много внимателно примера на България, която първа изгражда след 632 година една унитарна държава на един народ. Тази държава загива през 1018 година. Което според някои представители на западната мисъл е потвърждение, че националните държави нямат място на територията на Европа. Възкресението й обаче през 1185 г., бързият й разцвет и превръщането й отново в регионална сила, кара западноевропейската политическа мисъл „да се замисли“ по въпроса, и започва, особено след Френската революция, да изгражда национални държави.

На церемонията по тържественото откриване на българското председателство на ЕС, председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза нещо, което погали слуха на много българи с изказването си, че България е най-старата държава в Европа и че нейната армия не е загубила в битка нито едно свое бойно знаме. Много приятели ми се обадиха, свързаха се с мен и през интернет, с шеговития въпрос: „кога успя да влезеш под кожата на Доналд Туск“, знаейки, че тези две истини аз ги разпространявам особено активно, а и не само аз, в публичното пространство.

Това не са „дивотии“, Доналд Туск е казал истината. Вярно, някои хора репликират, че все пак преди България е имало Римска империя. Да, това е вярно, но Доналд Туск и историците с които се е посъветвал (които са западноевропейски или полски), имат предвид, че България е първата национална държава в Европа и по чийто път, много по-късно, чак през ХV век, тръгват всички други европейски държави. За какво става дума: Идеята че България е най-старата държава в Европа не идва от български, а от западноевропейски историци. Още през 1975 г. именитият английски медиевист (специалист по средновековна история) Робърт Браунинг написа фундаменталната книга „България и Византия, сравнителни паралели“, в която казва, че в двубоя между тези две държави са се откроили две различни концепции за уредбата на държавата и обществото. Византия, която между другото нарича себе си Римска империя, (името Византия е дадено от историците през последните 200-300 години, по най-старото име на столицата й, Константинопол – Византион), защитава така наречената „универсална идея“. Която произтича от християнската религия, а именно „Едно е Божието царство на небето, значи една и трябва да бъде проекцията му на Земята“.

Византия тръгва по този път – официално тя е Римска империя и проекция на Божието царство на Земята. Западът тръгва по същия път. Вождът на германското племе франки Карл Велики, след като покорява и разширява територията на малкото си кралство върху почти цяла Западна Европа, не се обявява за германски император. А драпа и успява, къде с подаръци, къде с малко насилие, да накара Папата да го короняса за император на… Римската империя. Която получава от историците името „Свещена Римска империя“, именно, за да я различават от Византия. Тази идея се оказва доста устойчива и империята на Карл Велики, макар че след смъртта му се разделя на три кралства, всичките са обединени от фигурата на свещения римски император. Тази империя, според някои, съществува на книга до 1648 г., когато с Вестфалския мир й се слага край. Защото пречи на народите в Западна Европа да изграждат свои национални държави. А европейската политическа мисъл наблюдава много внимателно примера на България, която първа изгражда след 632 година една унитарна държава на един народ. Тази държава загива през 1018 година. Което според някои представители на западната мисъл е потвърждение, че националните държави нямат място на територията на Европа. Възкресението й обаче, през 1185 г., бързият й разцвет и превръщането й отново в регионална сила, кара западноевропейската политическа мисъл „да се замисли“ по въпроса и започва, особено след Френската революция да изгражда национални държави. Този процес е постоянен, като голяма част от тях се появяват заедно с нашето повторно възкресение във втората половина на ХІХ век. Германия е обединена от Бисмарк в една държава, на базата на близо 300 немски „държави“, съществуващи до тогава, чак през 1871 г. след Френско-пруската война. Италия също е обединена през този период, пак върху основата на десетки италиански „държави“ като Флоренция, Генуа, Венеция и така нататък. Една от тези държавици, а именно Пиемонт, начело с Виктор-Емануил ІІ от Савойската династия и с помощта Гарибалди, взема инициативата, и така се създава италианската унитарна държава.

Та, това е имал предвид Доналд Туск, не е „моя измислица“. И той вероятно, като всеки уважаващ себе си европейски политик, заемащ толкова важен пост в Европейския съюз, има добър щат от специалисти по всички въпроси – от атомна енергия, до история.

Що се отнася до втория въпрос, който повдигна Доналд Туск – за знамената – много хора казват, „аре стига бе, за петте войни, които сме водили, от които само две сме спечелили, не е ли падало българско бойно знаме в плен?“. Още повече, че знамената са много. Всички полкове, а те са над 80 през годините, имат знамена. Дружините – също. Как да е възможно, особено след Първата световна война, когато 100 000 войници на запад от Вардар трябва да сложат оръжие като заложници, да не са загубили знамената си! Ние разработваме система за опазване на бойното знаме, което е малко известно, още със Самарското знаме. Когато при последната атака срещу връх Шипка на 11 август 1877 г., знамето е свалено от пръта и заровено в земята на тайно място, което са знаели само двама души от опълченците. И знамето е извадено отново, чак след като последният щурм на турците е разгромен.

В съвременната българска държава, системата за опазване на знамето е предвиждала при невъзможност да се закопае или изгори, за да не пада в плен, офицерите и сержантите са го разкъсвали на ивици, и го увивали около тялото на един от тях под униформата. След това добре въоръжени със скорострелни пушки и пистолети, се опитвали да пробият път през обкръжението към други български части или назад към Стара България. След Солунското примирие например, 100 000 човека е трябвало да се предадат. Те са имали десетки бойни знамена и разиграли малък спектакъл. Тъй като официално те не се водят пленници, а само заложници, българските офицери разговаряли с техните колеги, които са командвали корпуса на Антантата и са ги помолили да си изгорят знамената, по примера на руснаците, които навремето позволили същото на Наполеон. Французите се съгласили. Нашите войници били строени в каре и тържествено изгорили увитите в калъфи знамена, заедно с прътовете. Представете си каква е била изненадата на войниците, когато година по-късно, най-накрая освободени и пристигнали на гарата в София, видели да се веят техните бойни знамена. А офицерите просто ги били увили около телата си под униформите и така ги опазили и върнали в България. Един от тези, тогава младши офицер, е станалият по-късно известен писател Людмил Стоянов. Който е пребит през 1923 г. и пише тогава, „какво пребиха, тялото, около което бе увито бойното знаме“ на неговия полк. Така са се опазвали бойните знамена и честта на българската армия.

В заключение обаче остава видно, че някои хора, страдащи от национална малоценност, не търпят такива факти, когато ги разказва български историк, а трябваше Доналд Туск да се появи тук, за да ни ги каже в очите. Надявам че вече никой няма да има съмнение в тези фундаментални истини за нашето минало, както и за много други, за които тепърва ще говорим.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (27)

 1. мъка, мъка махленска кръчмарска…
  видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак – туй за сравнението ни с римската ИМПЕРИЯ.
  божо, иди на лекар, че стваш сенилен – нищо лошо – с всеки се случва, но поне да не се излагаш.

  1. Заври си главата отзад, дето не те огрява слънцето и дишай дълбоко.
   Тъкмо ще спреш да отделяш миазми и да тровиш околните с тях.

   1. Путин ще да ти е виновен и на тебе…

    1. Ти както винаги проявяваш антибългарското си отровно рубладжийство!

  2. кмнтр,подковаване на волове…Преди да пишеш,питай някой ветеринар…Народе????

   1. Воловете задължително се подковават, само подковите са плоски за разлика от конските, поради това народа ги знае като петала

 2. На същото мнение съм. Българската империя ,Римската империя и Унгарската са определяли политиката на Европа с различна сила поне хилядолетие, в зависимост от свиването и разтягането на териториите им.Първата национална държава ми се струва да е албанската ,но нали по -бавно включват от нас ,може и да сме ние.

  1. глупости на тръкалета,величието на българия е само в главата на божо димитров.византия и славянство са ключовите думи…славянството е доктрина на екатерина велика.корените на „славянството“са в древна македония!орбини пише:древните македонци и русите са говорели на един и същ език!византия(източната римска империя)е тази,която носи величието на българия,доколко го е имало!а и човек малко повече ако се поразрови в архивите ще разбере,че средновековна българия е руско-съветска измишльотина така както древна елада е немска средновековна квази теория за развита древна цивилизация!а божо няма да е зле да направи разлика между съвременното понятие нация и народите от средновековието…както винаги много пропаганда,малко истински историзъм…

 3. понеже знам,че божо димитров е един виден русо-елинофил-ето каква е истината за древна елада:
  богове-египетски
  език и писменост-финикийски
  царе-македонски
  изкуство-тракийско
  наука и философия-вавилоно-асирийско персийски
  много историци в англо-саксонския свят дори си признаха,че срещу определени суми са били принуждавани да пишат пропагандни теории без какъвто и да било историзъм за величието на еллада.
  а и задавал ли си е въпроса божо,защо западните народи наричат еллада гърция,greece,la grece,griechenland,grecia и какво означава това.и защо източните съседи на еллада ги наричат йонийци,а не хелени,което е правилното.гърци-грайкос-древноегипетско племе!
  много много въпроси…

 4. като истински историк божо трябваше да започне от имената на различните европейски и близкоизточни народи:
  защо романските народи(французи,португалци,испанци…)наричат германците-алемани,а славянските народи-немци и какво означава това,англичаните-джърмани…
  италия-племето италики
  hell ass,ellada–римското наименование на ахая!
  булгар,булгариа-смесвам…
  еспаня-римското име обединяващо различни провинции на иберийския полуостров
  украйна-крайно,накрая
  финландиа-фин-край,покрайнина
  британиа-брити,келтско племе
  англи,сакси,юти-германско племе от континентална европа
  македониа-планинска земя на финикийски
  франкиа-франки-и оттам-откровен,искрен…
  америка,американци-името на америко веспучи-италиански мореплавател
  и защо държави,които никога не са имали обща граница имат едно и също име-словакия и словения
  порто-галлиа… и т.н и т.н.

  1. ДОЙДОХМЕ ЛИ СИ НА ДУМАТА!ДУХЪТ ОТ БУТИЛКАТА Е ИЗПУСНАТ-ИМЕНАТА НА ВСИЧКИ СЪВРЕМЕННИ НАЦИИ СА ПРОСТО КУХА ЛЕКСИКА,ОПОЗНАЧАВАЩА ГЕОГРАФСКИ ОБЕКТИ,ДРЕВНИ ПЛЕМЕНА ИЛИ НАЧИН НА ЖИВОТ И БИТ!

 5. Като се абстрахираме от дежурните хейтъри всичко написано е вярно. Жалко че феновете на България са малцинство в сравнение с тези на сащ, русия, турция и т.н.

 6. ЩОМ НЯКОИ ПОХВАЛИ НАС ,БЪЛГАРИТЕ ВНЕЗАПНО НАСТЪПВА ПАНИКА И МОМЕНТАЛНО ОТ НЯКЪДЕ СИ ИЗПЪЛЗЯВАТ “ ПОЗВАВАЧИ НА ИСТОРИЯТА “ , ЕРУДИРАНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО ВСИЧКО “ ,“МАСТИТИ ЕРУДИТИ “ ИЛИ ПРОСТО ПЛАТЕНИ АНТИБЪЛГАРИ И ЗАПОЧВАТ ПОЗНАТОТО СИ БЕСОВСКО ДЕЛО – ДА ПЛЮЯТ И ХВЪРЛЯТ КАЛ ПО БЪЛГАРСКОТО НИ ДОСТОЙНСТВО ! И МНОГО СЕ КЕФЯТ , ЗАШОТО ПАДАТ ПАРИЧКИ .ПОНЯКОГА СЕ ЧУДЯ КАК ИМАМЕ ТОЛКОВА МНОГО МАЙЦЕПРОДАВЦИ , КАК СЕ РАЖДАТ И КАК СЕ ПЛОДЯТ?! И НАЙ ВАЖНОТО – НЕ СЕ СВЕНЯТ О ДЕЛОТО СШ ПРЕД ЛИЦАТА НА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ СИ , КОИТО ВЕЧЕ ИЗЛИЗАТ ОТ ОЛОВНАТА СЯНКА И МЪРТВАТА ХВАТКА НА КОМУНИЗМА .
  ПОГЛЕДНЕТЕ НИСИЛЕНАТА УСМИВКА НА ДРУГАРКАТА КОРНЕЛКА И ВЕДНАГА ЩЕ ВИ СТАНЕ ЯСНО -ГЛАД , ГЛАД ЗА ВЛАСТ И ГЛАД ЗА ЕВРАЗИЯ –––-

 7. това че някой хвали българите,не значи,че ги харесва!някакъв поляк казал две благи приказки за българите и ние трябва да изпаднем в екстаз…нещата не са толкова прости.оставете на страна това противопоставяне-евразия,азия,европа,австралия!корнелия си е добре и без другаря путин,нея не я мислете,а погледнете загиваща,циганизирана,бедна,корумпирана и обезлюдена българия и тогава говорете.а иначе аз с две ръце гласувам за европата!и какво от това…а що се отнася до доналд туск,то думите му аз тълкувам като огромно брюкселско-варшавско лицемерие,останалото е наивност!

 8. Боже,Боже колко мъка и смърт,предателство и героизъм,глупост и величие има по тези земи,населявани от българи.

 9. На света е много добре известно как българите са воювали в балканската(превземане на Одринската крепост) и в първата световна война срещу англо-френските войски !
  Ще ми бъде любохитно какво ще кажат по този въпрос платените плювачи !!!

 10. И аз ще повторя,че всичко казано е брюклселско-варшавско лицемерие и за това още дълго време ще внасяме поллски ябълки ,гъби и зеленчуци вместо да ползваме това ,което природата ни го е дала и сме го имали в изобилие и се га няма и следа от него

 11. хайде бе. Боговете на елините са шумерски а не египетски, езикът си е техен, азбуката е взета от арамейската и са добавили гласни (арамейският е семитски се записват само съгласните). Нашата азбука е взета от гърците но не казваме че е гръцка… Философията си е тяхна. Талес е заемал от изтока но това е било само началото. Царе елините са имали в тъмните векове. След това са олигархии, тирании, демокрации, аристикеации… Македонските царе на са елински. Те са еилизирани…. Изкуството било тракийско. Глупости. ама пълни глупости. Вижте може да не обичаме гърците. Обаче не можем да лъжем за историята като руснаци. Още повече че гърците не са елини…

 12. Какво значи не е загубила в битка нито едно бойно знаме ? Загубила цялата си територия България-страна, която е била 300 години под гръцко и 500 години под турски робства?!?! Четах до там и спрях , явно цялата статия е пълна с глупости ?

 13. ЛИЛИ , ТИ ОТ КОЙ ПОЛИТИЧЕСКИ ПОЛ СИ ВСЪЩНОСТ !??? МОЖЕ БИ И НЕ СИ НАЯСНО.!!!! КАКТО УСЕЩАМ , ПРИНАДЛЕЖИШ КЪМ ЕВРАЗИЙСКИЯ -МАКАР ЧЕ ТРУДНО ГО СКРИВА МЕЧТАТА НА МНОЗИНА ПО МОСКВИЧА И ТРАБАНТА ЯВНО Е ЖИВА.

  1. о най-после някой и на мен да ми обърне внимание,че от този бойко и меркел,въздух не можем да си вземем…от женски пол съм,доказателство-имам две прекрасни деца!що се отнася до политическия ми пол-тук вече ме хванахте на тясно,не знам какъв е!
   евразия-географско понятие включващо европа и азия,най-голямaта напрекъсната територия на света.путин не го познавам и не го харесвам,а пък доналд туск ми е отвратителен…що се отнася до москвича и трабанта-те са една добра и печеливша туристическа атракция,жигулата също!

 14. ДРАГА МИ ЛИЛИ -ИМАМ ЕДИН МОСКВИЧ И ЕДИН ТРАБАНТ .СТОЯАТ СИ ПОД САЙВАНТА ,УКЪДЕТО Е СЕНОТО НА ДОБИЧЕТАТА МИ .ЩЕ СЕ РАДВАМ ДА ТИ ГИ ПОДАРЯ И С ТАХ ДА СЕ ВОЗИШ С ДЕЧИЦАТА СИ -НАДЯВАМ СЕ ДА ГИ ХАРЕСАТ КАТО ПЪТУВАТ ПО ЕВРОПАТА
  НА КОЙ ДА ГИ ИЗПРАТЯ !НЕ МИ БЛАГОДАРИ , АЗ АДСКИ ТИ БЛАГОДАРЯ -СИГУРЕН СЪМ ЧЕ С ТЯХ ЩЕ СЕ ИЗПЪЛНИ ЖЕЛАНИЕТО ТИ ЗА ТУРИСИТИЧЕСКИ БУМ В ЛИЧЕН ВАРИАНТ .
  НА ДОБЪР ЧАС !

 15. ПО ВЪПРОСА ЗА ЕВРАЗИЯ ,МОЛЯ ОТНАСЯАЙТЕ СЕ ДО ДРУГАРИТЕ Р-РАДЕВ И К-НИНОВА .

 16. „Идеята, че България е най-старата държава в Европа, не идва от български, а на западно европейски историци.“ – Явно, че тези западноевропейски историци са изпаднали под упадъчно соросоидно, толерастко и гейропско влияние. Не го ли е казал Путин – не е вярно. А и да се радваш на победите на Григор Димитров е „признак на много, ама много нисък интелект.“

 17. Пълна глупост, България изобщо не е стара държава в Европа. А в държавността хич ни няма, тъй като на два пъти е прекъсвана из дъно. Особено фатално е унищожаването на ПБЦ, с което загива старата прабългарска държавна традиция и старата българска автентична аристокрация. Тъкмо от кавказки номади са станали европейска аристокрация и гърците ни порязаха. ВБД е основно куманска държава, създадена от българизирани кумани и власи. За третата знаете, от 1300 г., 700 год. ни няма. А Нацията ни е една от най-късно възникналите, едва с Българската екзархия в 1870 г. Иначе на исторически полуграмотните българи не им липсва дебелашко, фанфаронско патриотарско псевдосамочувствие. „Булгар, булгар“ като на Бай ви Ганя! Днес сме една развалина, псевдодържава с умиращи функции, агонизиращ труп.

 18. божидар миайлов-Млъкни поне днес,майка ти да е б а русофобска!Знаех,че ще се включиш-ти изрод некадърен.За това те дебнех.Днешния ден е свят за всички БЪЛГАРИ,но не и за божидар миайлов!Тоя изрод,който мрази и граф Игнатиев, и генерал Гурко,и генералите Скобелев и Столетов-поне днес можеше да си затвори мръсната уста!Но тъй като е злобно копеле-няма да го направи.За него е въпрос на чест да плюе по всичко свято и неоспоримо.Абе,тъпанар-аз казах ли ти,че ща те накарм да съжаляваш преди време?Ти поне си се идентифицирал официално.Така,че си лесен за откриване.Ще ми се молиш на колене,мама ти да е б а,боклук скапан!Ще целуваш сърпа и чука,само и само да не те убия по най-болезнен начин.Да пукне целия ти род!Проклета да е майка ти,че те е пръкнала от гнусната си утроба!

 19. До Данчо
  Поздравления колега! Много точна констатация. Кой го е*е/с извинения/, че не си загубил знаме в битка, при условие че си загубил цялата си територия и си бил под робство над половин век. Освен това в статията пише, че са изгаряли и заравяли българското знаме. Някой може ли да ми обясни, какво послание носи изгарянето и заравянето на едно знаме? Не е ли неговото място високо горе на небето?!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.