На 17 декември 2018 да почерпят

Дидо от Д2 е големият победител във Фермата Съединение

Пет станаха жертвите на стрелеца от Страсбург

Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Звезден финал на „Фермата“, Дидо от Д2 и Ваня отвяха Росица и Роман 

Порошенко: Няма да се удължава военното положение в Украйна, освен в случай на нападение от Русия

Медицински хеликоптер се разби в Португалия, четирима души загинаха

Льо Пен бие Макрон на президентски избори Сондаж отреди на крайнодясната лидерка 27% от гласовете

Гъста мъгла отменя полети в Холандия

Миле Китич слуша Фики в дома си

Катар има намерения да увеличи дяловото си участие в Дойче Банк

Израелци искат анексия на част от Западния бряг Депутати и министри се включиха в демонстрация на заселници

Каракачанов дава на съд за клевета бившия шеф на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева 

БНБ съветва: Банките да затегнат кредитните условия Предупреждават, че при вдигане на лихвите ще се увеличат лошите заеми

Поръчваме по интернет стоки от столични пазари Планира се ремонт на Женския пазар и първият пазар изцяло за български стоки

Защо депутатите обидиха армията Опразниха пленарната зала, когато започна обсъждането на Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили за 2016 г.

Такъв интерес ли е заслужила армията ни?

Празна пленарна зала в Народното събрание обсъди задълбочено и конструктивно Доклада за състоянието на отбраната и Въоръжените сили през 2016 г. Това се случи в навечерието на Деня на независимостта. Няколкото останали депутати, които, впрочем, бяха само от Комисията по отбрана, плюс министърът на отбраната Красимир Каракачанов, се опитаха от трибуната да вдигнат духа на военнослужещите, поздравявайки ги с предстоящия празник и подчертавайки, че въпреки ниското заплащане си изпълняват перфектно задълженията.

На практика обаче това си беше чиста обида за армията. Едва ли може да бъде друго, след като пленарното заседание се сведе до заседание на… Комисията по отбрана! И още, защо, когато започна обсъждането на тази точка от дневния ред, залата моментално се опразни. Управляващите придвидливо бяха усетили тази тотална незаинтересованост и по тяхно предложение гласуването на доклада бе оставено за следващото пленарно заседание. Явно и значението на самата дискусия не бе оценено, след като предложението за пряко предаване по БНТ и БНР не бе прието.

Така малкото слушатели на изказванията чухме това, което вече в голямата си част бе казано в комисията. Знаехме, че бяха изразили тревога за състоянието на Въоръжените сили, което, както пише в доклада на комисията, налага предприемането на спешни мерки за повишаване на възнагражденията и мотивацията на военнослужещите, превъоръжаване и модернизация на съществуващите способности, постепенно и последователно увеличение в следващите години на бюджета за отбрана за постигане на 2% от БВП.

Депутатите от опозицията питаха защо управляващите изтеглиха внесения от служебното правителство на Огнян Герджиков Доклад за състоянието на отбраната и Въоръжените сили, а от мнозинството твърдяха, че техният е много по-критичен и реалистичен. Т.е., коя формулиравка е по-правдоподобна, че Въоръжените сили са в състояние да изпълняват частично задълженията си, какъвто бе изводът на служебното правителство, или правят това със затруднения и ограничения, както пише във втория доклад. В края на краищата и едните, и другите призоваха новият бюджет да даде достатъчно средства на МО, за да се решат тежките проблеми, като на първо място е повишаване на заплатите и изобщо на мотивацията за военна служба, защото, както се изразиха някои от тях, дори да купим нова техника, ако няма военнослужещи, нищо не сме направили.

Не бива да твърдим, че българските военнослужещи изпълняват частично задълженията си, защото ще ги обидим. С тази позиция министърът обясни защо е изтеглил доклада на служебното правителство. Интересно как Народното събрание ще обясни, че не е обидило хората с пагони, след като, когато трябваше да започне обсъждането на техните проблеми, моментално опразни пленарната зала. Така остава под сериозно съмнение успехът на призивите на депутатите, жертвали в името на войската ни предпразничния следобяд, Бюджет-2018 да даде повече пари за Въоръжените сили. Как да стане, след като задачата на доклада е запознавайки законодателите със състоянието на армията ни, да предизвика у тях размисли как и с какво да помогнат? Очевидно е, че в информационната си част тази роля не бе изпълнена. От тук идва и изводът, че крайната задача е неосъществима. Впрочем, така е от години, т.е. няма нищо ново в българския парламент.

От 12-те депутати, които се изказаха, само 2-3 не са били офицери и те се убеждаваха един друг, въпреки че едва ли имаше нужда от това. Една част от тях преразказваха дебата в Комисията по отбрана, което също беше безпредметно, защото си бяха сами в залата. И често цитираха началника на отбраната какво е казал за некомплекта от личен състав и сериозните проблеми на конкурсите за приемане на войници. Ще бъде революция в българския парламент, ако някой прояви смелост и предложи цялото народно представителство да изслуша в пленарна зала началника на отбраната.

Подобно чудо не се е случвало може би от петнадесетина години, когато бе даден шанс да генерал Михо Михов за говори от парламентарната трибуна. А при обсъждането на доклада началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев седеше на последния ред в залата, почти скрит от депутатите пред него. Парадоксалното е, че вместо те да го чуят и да си направят изводи, се наложи той да ги слуша и да се информира за състоянието на Въоръжените сили. Но така е у нас. Важно е какво ще кажат политиците, включително министърът на отбраната, генералите имат думата най-много в парламентарната комисия.

 

Ако войниците напуснат поста си

Интересно дали някой е правил прогноза какво ще стане, ако военнослужещите в дежурните сили и средства решат да оставят един или двама заместници и да си тръгнат по родните места. При една такава информация обществото веднага ще настръхне, медиите ще тиражират какви ли не версии, ще има наказания и уволнения на командири и началници. Такова масово неизпълнение на воинските задължения ще предизвика извънредно заседание на Комисията по отбрана в парламента за поредица от изслушвания на отговорните лица. Радостното е, че такава хипотеза в Българската армия е невъзможна.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. I v armiata, kakto i v diplomatziata i obrazovanieto, osnovata e srinata. Ne se kasae prosto za pari, za ‘motivatzia’, koiato nito se razbira pravilno, nito se rukovodi pravilno. Durjavata otkazva da pravi nujnoto po veren nachin i za tova podriva sebe si. V Narodnoto subranie e haos ot politicheski nekompetentnosti v ton sas sistemnite nekompetentnosti v Ministrestvoto na otbranata. Bulgarskiat ofitzer e pred likvidatzia.

    Izviniavam se za latinitza.

  2. Защото депутатите знаят, че в крайна сметка пълномощникът на ББ – „шумкарят“ Цв.Цв., маши като подполковник от резерва Емил Христов и екземпляри от рода на онзи от Раднево – Антон Тодоров ще решават как и за какво да се гласува. За депутатите от ГЕРБ-ОПГ ще остане само да си вдигнат ръцете.

  3. депутатите са бързали за гей парада сигурно,както са гелосани не пречи да ги излашкат тез боклуци

  4. Каква армия бе? Едните наемни убийци в афганистан, другите тюфлеци до театъра, а баш хубостника ръси неадекватности от америката, та не може да се спре….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.