Проф. д-р Силва Андонова става национален консултант по интервенционална неврология

Горанов: Няма манипулации на системата на митниците БАЦИС През юли 2018 г. ще приключи отстраняването и на последната критика от доклада на ДАНС, обяви Георги Костов

24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

Защо ЕС се нуждае от Великобритания Името Ханс-Олаф Хенкел е малко познато в Лондон, но след като преговорите за Брекзит навлизат в критична фаза, неговият глас заслужава да се чуе ясно

Хенкел е германски евродепутат и бивш ръководител на IBM в Европа, който непрекъснато повтаря това, от което много немски фирми се опасяват, и което по някаква причина лидерите на ЕС и британските им привърженици не могат да възприемат. Ето какво каза Хенкел тези дни:

„Ако Великобритания се оттегли от ЕС без търговско споразумение, най-големият губещ в средносрочен и дългосрочен план няма да бъде Великобритания, а това ще бъде Германия. Износът на немски автомобили във Великобритания вече се е понижил с 20%, а това е голям спад, същия като по време на икономическата криза от 2008-2009 г. Великобритания ще страда най-много в краткосрочен план, ако няма сделка Брекзит, но няма да има проблеми при подписването на нови търговски споразумения с държави извън Европа. Германия обаче ще трябва да се бори да замени своя трети по големина пазар за износ“.

Той повтори обвинението си, което направи за първи път през юли – че преговарящият екип на ЕС се е опитал да накаже Великобритания за смелостта й да гласува за напускането на ЕС. Що се отнася до исканията на ЕС за все по-висока цена на развода, блъфирането трябва да спре и да започнат преговори за споразумение за свободна търговия между Великобритания и ЕС. Хенкел не само че иска Германия да остане в ЕС, но той иска и Великобритания да остане. Но ако лидерите на ЕС искат да оцелеят, те биха се справили добре, само ако забележат своите домашни проблеми. Това се отнася и за британските привържениците на оставането в ЕС, който са изцяло погълнати от цялата пропаганда на ЕС.

„Ако слушате преговарящия на ЕС Мишел Барние или неговите мажоретки във Великобритания, бихте помислили, че свободната търговия е някаква привилегия, която ЕС е готов да дари на британците, ако те преди това му платят 100 млрд.евро. Реалността е такава, че ако се случи търговска сделка между Великобритания и ЕС, а ние се надяваме, това да стане, то ще е от взаимен интерес за двете страни“.
Някой обаче трябва да предаде думите на г-н Хенкел на нашия водещ преговорите за Брекзит Дейвид Дейвис.
Както германският евродепутат казва, упоритият отказ на ЕС дори да обсъди търговията, преди да е бъде удовлетворен от цената на сделката, е блъф.Зад кулисите екипът на ЕС трябва да е разтревожен от мисълта, че Великобритания се отдалечава от преговорите, а търговските интереси на континентална Европа се влошават само при мисълта за прекъсване на търговията с Великобритания.

Да не се учудваме, ако се появят повече смущения в търговията между нашите износители. През 2016 г. ЕС е изнесъл стоки и услуги в размер на 318 млрд.паунда към Великобритания, срещу 236 млрд.паунда в обратната посока. Премиерът Тереза Май направи много щедро предложение в речта си във Флоренция през септември, като предостави около 20 млрд.паунда, за да покрие задълженията на Великобритания по отношение на пенсиите на персонала на ЕС и други неща.

Но няма причина Великобритания да приема сумите, които ЕС иска от нас, за да се стигне до търговски преговори. Вместо на свой ред да блъфира, Дейвис просто трябва да се обади на Барние. Рано или късно ЕС ще се настани на масата за тези търговски преговори, защото така или иначе твърде много пари ще останат за тях. Освен това, когато започват търговски преговори, Дейвис трябва да се погрижи за още един трик, който ЕС със сигурност ще се опита да изкопчи, изключването на финансовите услуги от бъдеща търговска сделка.

Това е една сфера, в която Великобритания има голямо предимство пред другите европейски страни. Правителството трябва да изясни от самото начало, че в търговската сделка са включени финансовите услуги, доколкото тя включва автомобили, вино или някой от другите продукти, които формират голяма част от нашия внос от ЕС.

Що се отнася до въпроса за ирландската граница, не е нужно да се търси някакво въображаемо решение, което да остави границата между Северна Ирландия и Ирландската република отворена, но някои от ирландските предложенията са странни. Никое британско правителство няма да се съгласи да има вътрешна граница между Северна Ирландия и британската територия. Нито пък ще се съгласим да останем в митническия съюз на ЕС, защото това би отхвърлило едно от главните предимства на Брекзит, способността да сключваме собствените си търговски отношения с останалия свят.

Поражение или победа

Основният проблем е, че мнозина в ЕС все още разглеждат това като поражение на Великобритания. Това е знак за собствената слабост на ЕС. Мнозина се опасяват, че ако Великобритания се справи добре извън ЕС, тогава и други страни ще искат да напуснат. Вече имахме силни изяви от страна на евроскептичните партии и кандидати във Франция и Холандия тази година. Евроскептицизмът все още е много силен в Дания и Швеция.

Проблемът на ЕС е че няма много нетни вносители в бюджета си. Това е асоциация, съставена от 16 нетни получатели, подкрепяни от 11, по-скоро нека бъдат 10, вносители на пари.
В опита си да накаже Великобритания за напускането на ЕС, той се държи като старата Източна Германия, опитваща се да оцелее, като сплашва дезертьорите. Тя не проработи за Източна Германия и няма да работи и за ЕС. Колкото по-бързо продължим да изграждаме взаимноизгодни икономически отношения, толкова по-добре.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Доколкото беше изяснено тези 100 млрд не са някаква сделка, а редовната задължителна вноска на Великобритания за тези две преходни години, през които тя е все още редовен член и ползва всички привилегии на членството си в ЕС и за които се прави на две и половина и не иска да плаща.Странно е, че германският депутат не знае това.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.