Защо зелените знаят предварително какво решава кабинетът за Банско

Над снимката се вижда точният час на публикацията - час преди точката да бъде изтеглена.

Вторник, 6 декември, малко преди 10:00 часа министрите се събират за заседанието на кабинета. На него трябва да се гласува предложението за промяна на концесионния договор за ски зона „Банско“, сключен през 2001 г. между държавата и концесионера „Юлен“ АД. Това е първата стъпка към изграждане на втори кабинков лифт в ски зоната. Съоръжението ще помогне за развитието на зимния туризъм в региона.

Пред сградата на Министерския съвет на „Дондуков“ 1 има и 20 души с плакат „Спасете Национален парк „Пирин“. Те са там от 9:00, някои са пристигнали в 8:00. Сред тях са председателят на „Да, България“ Христо Иванов, Тома Белев, обявен от съда за нелегитимен председател на Асоциацията на парковете в България и неофициален водач на коалицията „За да остане природа в България“. Групичката зелени отново прокарва манипулацията, че с промяната на концесионни договор гората в Пирин ще бъде изсечен. Тази манипулация от години е параван на техните политически и икономически интереси. При Белев и компания екология просто няма.

В 9 часа и 37 минути, в страницата на „Да, България“ във фейсбук се появява снимка, над която е написано - „Точката за Пирин отпадна от дневния ред на заседанието на правителството днес“. Но министрите още не са започнали да заседават. Точката действително отпада след разгорещен дебат между министрите – изтеглена е в малко преди 10:30 ч – един час, след като зелените обявиха, че текстът няма да се гледа.

До днес няма отговор на въпроса – откъде „Да, България“ и нейният кандидат за депутат Тома Белев, който беше втори в листата в Кърджали, знаят по-рано от самите министри какво ще стане на МС. Може би отговор може да дойде след проверка на Инспектората към МС, която е повече от наложителна.

Инспекторатът трябва да провери и друго - вечерта преди заседанието цялото проекторешение за концесията, което е общо 89 страници, се появи на сайта на коалицията "За да остане природа в България". До него са имали достъп всички министерства, които са дали становище по промяната на договора. Но проектът изтича малко след като е изпратен в Министерския съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България