Защо Майкъл Шийн отказа Ордена на Британската империя

Актьорът от Уелс научи, че страната му е била завладяна от британците

Актьорът Майкъл Шийн върна Ордена на Британската империя, след като научи, че родният му Уелс е завладян от британците. Той призова британското кралско семейство да се откаже от практиката да дава на престолонаследника титлата "принц на Уелс". Как познанията по история развалиха отношението на актьора към наградата.

Актьорът от Уелс Майкъл Шийн реши да се откаже от Ордена на Британската империя, който му бе присъден през 2009 г., и призова британското кралско семейство да се откаже от дългогодишната си практика да дава на престолонаследника титлата "принц на Уелс". За това съобщи Guardian.

Майкъл Шийн върна ордена, защото не искал да стане така, че честта да го притежава да противоречи на неговата страст да изучава историята на Уелс, в процеса на която той осъзнава, че британската монархия е завладяла Уелс. Актьорът научил за анексията на своята родина, докато се подготвяше през 2017 г. за лекция пред Обществото на Реймънд Уилямс, кръстено на уелския писател от XX век. Тогава, според Шийн, той се е почувствал нелепо да разказва на публиката за това как Англия е завладяла Уелс и все още да е горд носител на Ордена на Британската империя.

„Докато приключих с писането на тази лекция, си спомням, че седнах и се замислих: „Е, аз имам избор. Или не изнасям лекцията и запазвам ордена, или изнасям лекцията и го връщам“, каза Майкъл Шийн пред Guardian.

Той признава, че хората от Уелс все още изпитват смесени чувства за отношенията си с Англия - например много от тях бяха възмутени, когато наскоро мостът нас река Северн, свързващ английската и уелската земя, бе обявен за „Мостът на принца на Уелс“.

В личния видеоканал на колумниста от Guardian Оуен Джоунс актьорът обясни историята на титлата, която сега принц Чарлз носи. Той каза, че през 1301 г. английският крал Едуард I я дава на сина си и това е едно от действията, което означава подчиняването на Уелс на Англия. Оттогава британските монарси традиционно предават титлата "принца на Уелс" на най-големия син, който е първи на опашката, наследяваща трона (войските на Едуард I превземат Уелс 13 години по-рано - през 1282 г.).

В бъдеще принц на Уелс ще стане Уилям, херцогът на Кеймбридж и това ще се случи, когато баща му заеме трона. Майкъл Шийн обаче призовава хората да обмислят да се откажат от тази традиция. По негово мнение това би било „наистина смислен и мощен жест, ако тази титла не се запази във вида, в който е съществувала досега“.

Майкъл Шийн признава, че е обещал да не афишира факта на отказа си от Ордена на Британската империя. „Не исках да бъда неуважителен, и аз просто осъзнах, че ще бъда лицемер, ако кажа каквото искам да кажа в своята лекция за естеството на отношенията между Уелс и Великобритания“, обясни той.

В началото на декември Guardian съобщи, че напоследък броят на тези, които първоначално отказват кралските награди, включително и Ордена на Британската империя, непрекъснато нараства. От 2011 г. до момента 443 души отказват да приемат подобни отличия.

Тази година, например, 68 души не се съгласиха да им бъде връчена наградата за рождения ден на кралицата или да бъдат включени в почетния списък за Нова година. Това представлява 2,7% от общия брой на отказалите се от кралските награди в историята и се оказва че е рекорд за периода от 2010 до 2020 година.

Според професор Кехинде Андрюс от градския университет в Бирмингам, факт е, че светът научава все повече и повече за историята на формирането на Британската империя, свързана със завоевания и расизъм. „Именно заради това все повече хора отказват отличията и ги възприемат като проблем“, заключава той.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения