Защо Меркел е толкова успешна?

Девизът й гласи: остани здраво стъпил на земята

Най-доброто средство срещу популизма и опростяването на политиката е да запазиш здрав разум и да не се поддаваш на почти неуправляеми чувства. Прагматизмът предпазва от идеологиите, а общественото благоприличие и скромност - от опасни превземки. Именно това са отличителните черти на канцлера Ангела Меркел.

Тереза Мей болезнено усети какво се случва, когато политикът иска твърде много и не успее да прецени правилно политическата атмосфера. За разлика от нея, и след двете изненадващи победи на ХДС на местно ниво Ангела Меркел отново предупреждава, че изборите за Бундестаг не са спечелени. Нейният девиз гласи: остани здраво стъпил на земята!

Всъщност Меркел има всички поводи да ликува: нейният съперник Мартин Шулц се препъна в собственото си високомерие и изненадващият подем на социалдемократите от началото на годината се стопи. Десните популисти от „Алтернатива за Германия“ отново се завърнаха на обичайното си ниво. Но все пак, както би казала и Меркел, до изборите има още три месеца.

Който обаче си мисли, че Меркел не преследва амбициозни цели, дълбоко греши. Тя не се изявява ярко и често говори с недомлъвки. Забележката й, че Европа най-сетне трябва да поеме съдбата си в собствени ръце, както и че вече не може да се доверява напълно на големия брат отвъд Атлантическия океан е типична за канцлерката. Именно с тези думи тя намекна, че от провала на Тръмп трябва да бъде извлечена полза за ЕС, за ново сплотяване в Европа. И тъй като то изисква много работа, е най-добре всичко това редовно да бъде напомняно на обществото.

(със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари