На 22 август 2019 да почерпят

Плоскост от новострояща се сграда падна и удари човек в столицата

Брекзит без сделка е все по-вероятен Меркел против преразглеждане на споразумението

Повдигнаха обвинения на мъжа, който откърти ограничителите по ул. „Граф Игнатиев“

Адските жеги ни връхлитат по-често Данните на програмата на ЕС “Коперник” показват трайно затопляне

Путин: Русия ще разработва ракети със среден и малък обсег

Левицата в Италия иска да прави правителство Президентът започна консултации след оставката на премиера

Огън по глиганите изкомандва министър Танева Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Борис Джонсън и Ангела Меркел обсъждат сделката за Брекзит

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 август 2019

Електронен отчет на ваксините поискаха лекари Джипитата не са съгласни с предложението да отпаднат някои приеми

НАП сами не си защитили данните от хакери

Владимир Путин: Русия иска да възстанови отношенията си с ЕС

65% от хората у нас резервират онлайн ваканцията си Последни сме по показателя в ЕС

Фабрини моли ЦСКА да го пусне

Защо минималната заплата не трябва да се спуска отгоре

„Бизнесът дава на съд минималната работна заплата“. Това написа в петък вестник „Труд“. Причините са ясно посочени, а и не е прецедент – по закон всяко такова действие от страна на правителството трябва да бъде предварително обсъдено и одобрено от Националния съвет за тристранно сътрудничество, но това не е станало. В тристранката участват като пълноправни партньори правителството, работодателските организации и синдикатите. Четирите представители на бизнеса ще внесат идната седмица във Върховния административен съд жалба с искане да бъде отменено решението на кабинета за повишаване на минималната заплата от 420 на 460 лева, считано от 1 януари 2017 година.

Минималната работна заплата си е горещ картоф отвсякъде. Административното й определяне се подкрепя от мнозина, но поне още толкова са и противниците за начина, по който се спуска отгоре.

Според всички класации България е на последно място в Евросъюза по заплати и доходи. Страната продължава да е най-бедната в общността вече повече от десет години, над един милион души живеят според статистически данни под прага на бедността. Това са факти, които никой не оспорва и не опровергава. Пред тях, както се казва, и боговете мълчат. Причините за дереджето ни са много, но те сега не са предмет на нашата тема.

Логиката на представителите на бизнеса е нормална. Все пак задължителният минимум им вменява по закон да вдигат възнагражденията на работниците и служителите си, което влече след себе си и по-високи осигуровки. Разходите по увеличението трябва да поемат именно фирмите. Другият вариант е да изсивеят и да плащат под масата, което пък лишава служителите от полагащите им се здравни, пенсионни и други осигуровки.

Това, че минималната работна заплата в България е срамно ниска, може да се съди и по официалните данни на Евростат. В Европа лидер е Швейцария с 3781 евро. В Германия, която до неотдавна нямаше такъв показател, сега е 1518 евро, в Гърция е 862 евро. В Естония е 470 евро, в Чехия – 407 евро, а в Румъния – 319. У нас е 235 евро, като след България са единствено Босна и Херцеговина, Косово, Беларус, Русия, Украйна, Молдова и Албания. Тъжна картинка!

Има и друг критерий за минимално заплащане – на час. И тук сме на опашката с 2,50 лв. на час през 2016 година.

Нека да продължим с числата и сравненията. През последните 10 години имаме на книга страхотен ръст на минималната работна заплата – през 2007 година тя е била закована на 180 лева, а сега е вече „цели“ 460 лева. По официални данни през 2016 година 341 507 души са получавали минимална заплата и са били съответно осигурявани върху тази сума. Смята се, че това са почти 15 процента от всички наети. Фиксираният праг на бедност през миналата година беше 300 лева, а през тази – 314 лева. КНСБ изчислява, че минималният доход за издръжка на едно семейство от двама възрастни и две деца е 2235 лева на месец (октомври 2016 г.), а 78 процента от домакинствата у нас са под тази линия. Излиза, че колкото и ударно да се вдига минималната заплата, скоро няма да стигне тези показатели. Наистина тъжна картинка!

И сега идва най-големият парадокс. Да, минималната заплата расте, но с темпове доста по-високи от средната. Което приравнява по-квалифицираните и опитни служители с най-нископлатените общи работници. Например през 2008 година средната заплата у нас е била 479 лева, а в края на 2016 година – 954 лева. Това е още една причина бизнесът да не приема начина, по който се определя минималното възнаграждение. Както и то да е еднакво за територията на цялата страна без оглед на специфичните особености на всеки регион, град или село. Едно е да получаваш 460 лева във Видин или Монтана, друго – в София или Пловдив. Затова, според работодателските организации, трябва да се премине към договаряне със синдикатите на минималното възнаграждение във всеки сектор на икономиката, така както това се прави с минималните осигурителни прагове.

Опряхме и до осигуровките. Ще ви дадем един пример кой колко плаща и в крайна сметка получава като краен доход при минимална заплата от 460 лева. Приемаме, че имаме работник с нулев трудов стаж, трета категория труд. От получените 460 лева той трябва да плати своя дял от осигуровки (40 процента) в размер на 61,36 лева. Остават му 398 лева. Върху тях се начисляват 10 процента данък общ доход. Крайната сума е 358,78 лева. Значи му се удържат общо 101,22 лева.

Сега да видим колко плаща работодателят в същия случай. Той внася 60 процента от осигуровките – 84,46 лева, и така общият му разход при 460 лева заплата става 544,46 лева. А досега при 420 лева заплата е бил 497,11 лева. Открийте разликите!

 

Кога ще ги стигнем…

Лидер по средна работна заплата в Европа е Лихтенщайн с 6900 евро бруто. Супердобре са платени в Монако – 6290 евро, както и в Норвегия – 4770 евро. Исландия също е сред водещите с 4020 евро. Като се извадят обаче данъците и осигуровките, тези суми спадат доста. Съседите в Гърция получават средно по 1130 евро, а Естония ги бие – там средната работна заплата през 2016 година е била 1170 евро. Албанците се разписват срещу средно 400 евро на калпак. Все пак ги бием с нашите около 470.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Като влезеш в магазина цените на хранителните стоки са равни и даже по-високи от тези в Западна Европа. Ако тръгнеш да купуваш гръцки или турски зеленчуци цените им са по-ниски от тези на българските поне с 30%. Цените на електричество, вода и др. комунални услуги са сред най-високите в ЕС. Единствените бизнесмени, които предполагам не печелят много са търговците на дрехи и джунджурии. Производството макар и не голямо в България реализира голяма част от продукцията си на външни пазари, но и на вътрешния пазар цените са равни пак на тези в Западна Европа. Цените на апартаментите са равни на тези в Германия, дори често са по-високи. От недвижимите имоти са по-евтини само селските къщи и ниви. Но като стана реч за ниви, там действа огромна мафия, която поддържа нарочно ниски цени, за да може да ограби българина за безценица. При положение, че над 80% от цените за стоките и услугите в България са равни, че и на места по-високи от средните за Западна Европа, аз не разбирам, защо заплатите са толкова ниски, но отговор на въпроса дават големите мастити бизнесмени, те печелят огромни пари от ниските заплати на работниците. Това е истината, за това сега са тръгнали и да съдят държавата, защото им намалява с малко печалбата. за тези бизнесмени и бизнес може да се каже, че те са паразити, те са мародери, те са ЗЛОТО В БЪЛГАРИЯ.

 2. Като влезеш в магазина цените на хранителните стоки са равни и даже по-високи от тези в Западна Европа. Ако тръгнеш да купуваш гръцки или турски зеленчуци цените им са по-ниски от тези на българските поне с 30%. Цените на електричество, вода и др. комунални услуги са сред най-високите в ЕС. Единствените бизнесмени, които предполагам не печелят много са търговците на дрехи и джунджурии. Производството макар и не голямо в България реализира голяма част от продукцията си на външни пазари, но и на вътрешния пазар цените са равни пак на тези в Западна Европа. Цените на апартаментите са равни на тези в Германия, дори често са по-високи. От недвижимите имоти са по-евтини само селските къщи и ниви. Но като стана реч за ниви, там действа огромна мафия, която поддържа нарочно ниски цени, за да може да ограби българина за безценица. При положение, че над 80% от цените за стоките и услугите в България са равни, че и на места по-високи от средните за Западна Европа, аз не разбирам, защо заплатите са толкова ниски, но отговор на въпроса дават големите мастити бизнесмени, те печелят огромни пари от ниските заплати на работниците. Това е истината, за това сега са тръгнали да съдят държавата, защото им намалява с малко печалбата. за тези бизнесмени и бизнес може да се каже, че те са паразити, те са мародери, те са ЗЛОТО В БЪЛГАРИЯ.

 3. Т.н. бизнесмени, партийни другари с куфарчета с пари много добре знаят защо се въведе минимално осигурителен праг. Тогава имаше смешни осигуровки на по 50лв. месечно. Публична тайна е че заплатите са от 600лв. нагоре бруто. Че масово фирмите доплащат под масата. Че т. н. бизнесмени не са доволни щото трябва от печалбата трябва да дадат лептата на партията. Лептата-рушвет на чиновника , да плати на себе си и родата . И ако остане нещо дава заплати и плаща данъци и осигуровки.
  Тези дето реват им пратете работници под прикритие от НОИ и НАП и ще изгърмят.

 4. И как решихме, че във Видин и Монтана е по-различно от София и Пловдив? Горивата ли са по-евтини, токът ли, хкябът ли, кое?Има квалифицирани хора във Видин, получаващи по-малки заплати от общак в София. И не ми говорете за разлики в стандарта-който иска евтино, да си купи къща в Брегово, не в кв.Витоша. Пък да видим как ще си намери работа за 2 бона…

 5. БИЗНЕСА ИСКА РОБИ БЕЗ ЗАПЛАТА, И ПУСКА ПЛАТЕНИ ПУБЛИКАЦИИ НАСАМ НАТАМ НЯМАТ НАЯЖДАНЕ.

 6. Доходите трябва да покриват разходите за живот / жизненият минимум /. Цените в България са средно европейски, нещо напълно нормално при отворена икономика. Би трябвало и доходите да са поне близки до европейските. Да,ама не. Аз съм пенсиониран инженер с 290 лв пенсия съпругата ми е лекар с 210 лв. пенсия, на същото положение са учители, културни дейци и т.н. 1300000 получаваме коледни и великденски подигравки.Жизнения минимум е 560 лв. След като хора които по всички световни стандарти се определят като средна класа живеят с половината от жизнения минимум, пресилено е България да се нарича цивилизована държава. Финансовата стабилност с която се фукат управниците се крепи на нашата мизерия и скотско деградиране. ОТВРАТ!

 7. Велемир – всъщност / елемир …лемур…емир…мир!…ир….ррррррррррррррр???????????????

 8. Да се вдигнат пенсиите до 300лв. Другите- защо?

 9. Направете си разходка в полите на национален парк Витоша и ще видите чудеса построени с нашите пари.
  Тенденцията е богатите да стават по-богати, а бедните по-бедни.
  То да бяха само Цв.Василев, В.Божков, Иво Прокопиев, Д.Пеевски, Ах.Доган, Ив.Костов на ръце да си ги носим.
  Отделно, ние сме колонизирана държава. Какъв стандарт, какви 5 лв.
  Сомалия, Конго, Бряг на слоновата кост, Муруби – за там е нашата статистика.
  И като сме тъп и заспал народ, не е далеко деня в който някой ще напише романа „Последния българин“.

 10. Парите трябва да се изработят и тогава ! И у нас фирмите с добро управление, т.е.кадърен мениджър дават добри заплати. Истинската ценност на държавата са те – върховите (топ) мениджъри! Те не са „изедници“както мислят промитите от социализъм глави. Ще го разберете, но ще минат 20-30г., а дотогава ще се оплакваме. Имам комшия, който последните 24г се е осигурявал на минимума , а сега като се пенсионира реве, че му е малка пенсията. Напомних му, че преди десетина години му казвах да се осигурява на действителния си доход и сега не ми говори, като че ли аз съм виновен.

 11. Минималната заплата е механизъм с който държавата трябва да контролира постъпленията в бюджета на държавата, представете си какво би се случило ако ги нямаше минималната РЗ и минималните осигурителни прагове.Повсеместно осигуряване на 200-300 лв и срив на осигурителната и пенсионната система.Ако нашите работодатели са такъв радетел за икономическия просперитет на страната ни да започнат да спазват правилата и да внасят осигуровки на реалните доходи..За статистиката работещите на минимална РЗ в България са около 63000 души /друг е въпроса колко са в частния сектор/, т.е пренебрежимо малко в сравнение с броя на работещите около 2 100 000 души или става дума за 3%.Голям рев за НИЩО.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.