Взривът на бензиностанция в Добрич вероятно е причинен от манипулирана газова бутилка

И инжекция не вдигнала Рейш за „Черно море“

Признава ли се времето за майчинство при изчисляване на процент „клас”

Пернишкото село Люлин е без вода четвърти ден заради поредица от аварии

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 септември 2019

България е отличник по свободни работни места

Премиерът Бойко Борисов в Пещера: Всеки ден откриват заводи (обзор) “Биовет” отвори нови мощности за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки

Русия започва мащабно военно учение

Лекарите отхвърлиха здравния модел на Ананиев Управляващите си играят с нервите на медиците, се посочва в становище на БЛС

За всеки трети първолак българският език не е майчин Между 25% и 30% от децата са от ромски, турски или други групи и имат проблем при общуването с учителите

Лондон предлага нови формули за Брекзит Брюксел отхвърля идеите

Отварят магазини в малки населени места Нараства интересът към ритейл парковете

Задължават свинарите да сменят обувките Стопаните трябва да имат работно облекло, с което да влизат в кочината

Откриха учебната година в затворите у нас, 124 са първокласниците

Приеха методология за провеждане на наблюдение по метода „таен клиент“ Може да се използва от всички централни и териториални администрации

Защо Обама ще им липсва

Прощалното обръщение на Барак Обама беше изключително емоционално и демонстрира за пореден път колко много се различава отиващият си президент от своя приемник Доналд Тръмп

Традицията на прощалните речи тръгва още от първия американски президент Джордж Вашингтон. Това обръщение обикновено се съсредоточава както върху постигнатото през мандата, така и върху бъдещето, върху предизвикателствата, пред които са изправени страната и новото й ръководство. Повечето прощални речи на американските президенти не са влезли в учебниците по история. Защото лидерите на САЩ често пъти са се съсредоточавали най-вече върху завоалирано самохвалство и опити да се защити собствената политика. С едно изключение: речта на Дуайт Айзенхауер, в която той предупреждава за нарастващото могъщество на „военнопромишления комплекс”.

Пълен контраст с Тръмп

Подобно изключение е и прощалната реч на Барак Обама. Това негово обръщение беше изключително емоционално и за изненада на мнозина – много оптимистично. Изненада, защото повечето политически възгледи на Обама са в рязък контраст с тези на неговия приемник Доналд Тръмп, който вече оповести, че смята да отмени много от решенията на досегашния президент. Каква ирония: политическото наследство на Обама зависи от това какво от него ще оцелее под ръководството на Тръмп.

Самият Обама е наясно с този факт. И въпреки това не губи надежда. Вярата му в американците, в техните ценности и в тяхната конституция изглежда несломима. Демокрацията в страната ще бъде в опасност едва тогава, когато американците започнат да я приемат като даденост, каза той в Чикаго – града, откъдето тръгна политическата му кариера. Както навремето като млад сенатор, така и сега Обама призова своите сънародници да се ангажират политически и обществено, да не се отдават на цинизъм, да не се обезкуражават от ударите на съдбата.

Това беше реч на истински държавник, който излъчва достойнство, и по време на чието президентство нямаше дори намек за някакъв скандал. Пълен контраст с Тръмп, който още преди да е положил клетва, вече пълни медиите с какви ли не компромати, нападки и клюки. Докато в Чикаго Обама зовеше своите сънародници да следват американските идеали, тайните служби на САЩ информираха политическите елити във Вашингтон, че руските служби навярно разполагат с компрометиращи материали срещу Тръмп. Каква символика само! Разликата между двамата едва ли може да бъде онагледена по-отчетливо.

Обама има основание да се гордее

Да, Обама е суетен. В прощалната си реч той изброи постиженията на своето президентство: спасяването на икономиката през 2009, ниската безработица, здравните осигуровки, справянето с Бен Ладен, новата климатична политика, сделката с Иран, възобновените отношения с Куба. И защо ли всъщност да премълчава тези успехи? Още повече че републиканците направиха всичко възможно да му почернят живота. Факт е, че днес САЩ наистина изглеждат по-добре, отколкото преди осем години. И Обама има основание да се гордее с постигнатото.

Друг е въпросът, че още от самото начало очакванията, фиксирани върху него, бяха нереалистични. Пропастта между бедни и богати все още е голяма. Расовите проблеми си стоят, независимо от факта, че в Белия дом два мандата управлява афроамериканец. Но Обама изобщо не желаеше неговото управление да се свързва с цвета на кожата му. Промените изискват време, каза отиващият си президент в своята прощална реч, която доста приличаше на речите му от началото на първия мандат. Това отново беше реч на президент, който взема присърце образованието и социалния пробив на по-бедните и на имигрантите, президент, който настоява за здравна осигуровка за всички американци и за равни права на малцинствата.

Обама все още е държавен глава. Въпреки това на мнозина американци той вече им липсва.

 

*Текстът е от сайта на “Дойче веле”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. A koga shte e proshtalnata rech na Merkel, ta pak da si poplachem. Lakei I cuzhdopoklonni laskateli bol.

  2. Не знам на кои американци ще им липсва. Не на мен или моите приятели. Той и Хилари са от тези които едно говорят но друго вършат и затова редовите американски гласуваха против тях нар демократи.

  3. Изтрпа маса народ в близкия изток и се намиси в дестабилизирането на Европа.

  4. Защото е един отдесетте малки негърчета

  5. некъф говежди дописник взел кофи да прелива от пусто в празно…

  6. Obama vodi vojni 8 god.i racetemu sa izcapano s coveska krav a ne place ne sa vece no place ce ubiti tva ne bese president no mekica.

  7. Тоя другар сърбин ли е? Ако е, значи и те са същия балкански боклук като останалите. Мислех, че като са се освободили 100 г преди нас и бяха свободни след ВСВ са научили нещо по вече, ама не. Тоя нещастник е забравил кой бомбандира Белград и Югославия през 1996-7 с което разпръсна по Европа най-изостаналото племе албанско. В лигавата му статия ми става лошо. Какви идеали и ценности имат американците, които избраха Тръмп и какви останалите? Абе, Дойче Веле, докога ще ви допускат да разнасяте лъжи и да деформиране и без това плоските мозъци на малкото останали нормални хора? Кои ценности бе леке? На педерастията, социал-либерализма, расовото равенство и лицемерната дружелюбност или тези, поддържащи семейството, работа до скъсване, национализма, предприемачеството на база на пазарните закони в най-чистят им вид, самочувствието да си мъж или жена? Кои ценности ще погубят народ у америчко, а подла немачка подлога? С какво сополивия афро-американец от Хавай те разчувства та ни го хвалиш толкова? Кой истински мъж реве на такова место, ако не му е показано седем цифрено число на чек, ако се прави на шут, който да разплаче клакьорите в залата? С какво тоя мизерник, който ни донесе всичките беди барабар с рязаната паплач подгонена от неговите бомби доказва, че е демократ? С това, че по недемократичен начин подклажда изкуствени демонстрации срещу демократично избран президент? Нали това е демокрацията и либерализма – да се даде глас на народа, да се чуе и да му се даде шанс да покаже какво може. Ама афрото сме по най, нали, подла германска въшка. А да изчакаме тия традиционни три месеца, да видим как се справя следващия и тогава можеш да си пишеш за Обама колкото си изкаш, подсмърчайки.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.