Легендата на босненския футбол Звездан Мисимович пред „Труд“: В училище винаги играех Стоичков

Ердоган: Турският флаг се вее в Африн Свободната сирийска армия и турските войски окончателно са овладели града

Правителството ще поеме грижата над язовирите, които общините не са в състояние да стопанисват

Празнуваме пролетното равноденствие

Паркът на миниатюрите в Търново е с интернет екскурзовод Колекцията е обогатена с нови макети

Двама души загинаха, а седем бяха ранени при катастрофа на автомобил с нелегални мигранти в Гърция

Фенове на “Левски” и ЦСКА в сблъсък край Ябланица Маскирани са трошили стъклата на автобус и коли на опонентите си

74-годишна с опасност за живота след падане, докато подрязвала клони

Деца с увреждания караха ски в Банско

Автомобил влезе в пълен с хора нощен клуб във Великобритания

260 танцьори от 10 държави се състезаваха в Монтана

Децата на Станка Златева вече печелят медали За залата в Сливен шампионката теглила сериозен банков кредит

Разследват смъртта на 70-годишен, починал след сбиване със сестра си

Над 50 огнеборци, горски и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново Спасителите били принудени да изминат 5-6 километра пеша в непрестъпната местност

Арестуваха рецидивист в момент на производство на пико Наркопроизводителят е спипан в дома му в Долна Оряховица

Защо свети Георги утрепа ламята

Свети Георги Победоносец най-често е изобразяван възседнал бял кон, как пронизва змея с копието си.

Светията е покровител на българския воин

“Какъв е тоя змей, бе! Пръстите трябва да са три! Ти виждал ли си змей с пет пръста?” – гълчи известен търновски преподавател във факултета по изобразително изкуство. “А вие с три?”, наглее му студентът, изрисувал критикуваната икона на св. Георги.

В днешно време Гергьовден предизвиква асоциации с печено агне, вино, хем ракия, юнашки песни и зелена салата. А пък името на свети Георги неразривно се свързва с това на змея. Когато се отвори дума за легендата обаче, мнозина откриват, че са позабравили каква беше историята за змея. Защо свети Георги е убил горкото добиче, се питат днешните млади.

Първо на първо, трябва да се знае, че убийството на змея през III-IV век довело до спонтанното покръстване на 25 хиляди езичници от град Вирит, днешен Бейрут. Те повярвали в Господ Бог, след като светията с Божията помощ успял да ликвидира гадината.

Второ, да се отчете, че змеят бил вредител – едър и страшен човекоядец с отвратителен характер. Живеел, подобно на чудовището Неси, в едно местно езеро. Обичал да се притаи в дълбините и да изскочи изневиделица, с което докарвал жертвите си до инфаркт, преди да ги погълне на две хапки. Можел, разбира се, да ги лапне и цели. Но му доставяло удоволствие да слуша писъците им, когато ги разкъсва. Този вълшебен едър летящ гущер поставил местното население пред демографски срив, тъй като всеки ден изяждал по едно от децата им. На всичкото отгоре тероризирал гражданите на Вирит с отровния си дъх, заради който може да се каже, че за своето време е бил замърсител номер едно и първопробивател на озоновата дупка.

Така че на въпроса защо свети Георги е убил горкото добиче, отговорът е: “И добре е направил!”

Веднага трябва да уточним, че както няма оцелял очевидец, преброил пръстите на змея, така и липсват всякакви исторически доказателства за случилото се между свети Георги и змея. Всъщност дори самоличността на светеца е някак неясна, тъй като има подозрение, че различните летописци са смесили житията на неколцина праведни и борбени християни с това име.

Най-вероятно светецът покровител на Българската армия е бил римски войник по времето на император Диоклециан. Дори се смята, че е заемал доста висок чин – трибун. Наложило се да се откаже от добрата служба, а впоследствие и от главата си, след като на 24 февруари 303 г. Диоклециан издал декрет, че всички военни, които са християни, трябва да бъдат арестувани. Останалите пък веднага да принесат жертви на римските божества. Георги, разбира се, се опълчил. Императорът не искал да загуби един от най-добрите си трибуни, син на високопоставен негов служител, и се опитал да налее ум в главата на военния, като го убеди да се откаже от вярата. “Какво искаш, бе, Георги, да умреш ли? – убеждавал го Диоклециан. – Ето, ще ти дам земя, роби, пари… Каквото искаш. Вземи колни едно агне за боговете, пък тайно си вярвай в когото си искаш.” Но трибунът публично обявил, че е християнин. Наложило се да го хвърлят в тъмница и да го измъчват, за да се откаже от вярата. Но Георги се оказал по-неизтребим от Распутин. Всеки път Бог му помагал и той се съвземал от поредното изтезание. Накрая императорът се видял в чудо и разпоредил да му отсекат главата. Преди екзекуцията Георги дарил богатството си на бедните и се приготвил да умре. Той бил обезглавен на 23 април 303 г. (по нов стил – 6 май), а тялото му било погребано в Лид. Трогнати от силната му вяра, императрицата Александра и жрецът Атанасиус също приели християнството. След което императорът набързо ги направил и тях мъченици.

17-3Разминавания в житията има, но с малки изключения повечето автори посочват турската област Кападокия като родно място на светия великомъченик Георги. За място на неговата смърт се сочи град Лид в Палестина (днес Израел). Град Лид се намира на 20 км от столицата Тел Авив в непосредствена близост до летище “Бен Гурион”. Според някои автори обаче градът е родното място на светеца, а Кападокия е мястото, където свети Георги е израснал.

Образът му се изписва по иконите като възседнал бял жребец, от височината на който набучва с копието си злополучния змей. А според легендата епичната среща на човека с въображаемия звяр се случила така. Свети Георги си минавал покрай едно езеро, когато чул жалостен плач на девица. Чудно красива мома треперела по риза пред огромен и грозен змей, който плющял заплашително с опашка, тракал с ноктите на трипръстите си крака по коравата земя и въобще чудесно се забавлявал. Светецът (да уточним – по това време още не бил провъзгласен за светия въпреки множеството чудеса, които се говори, че вече бил извършил) се хвърлил в неравна битка с чудовището. Неравна за змея, понеже Георги се ползвал с Божията помощ и така успял с един мощен удар да срази гадината.

Свети Георги се почита и от християнските деноминации, и от исляма. Той е патрон на Англия, България, Грузия, Гърция, Етиопия, Канада, Каталония, Литва, Португалия, Сърбия, Черна гора, а също и на градовете Бейрут, Генуа, Истанбул, Любляна, Москва и Фрайбург. В Грузия има 365 църкви, наречени на негово име.

 

Табиети

Да отбележим правилно празника

Единственият правилен начин за отбелязване на Гергьовден в България е на трапеза. Има различни правила за поведение на маса за хората, които ядат месо, и тези, които са вегетарианци и вегани.

За месоядни

Агънце, което припка право към гергьовската трапеза.
Агънце, което припка право към гергьовската трапеза.

Традицията повелява на този ден да се коли агне. Агнето се пече цяло и се носи в църквата да бъде осветено. Традициите не са това, което бяха, така че сигурно вече сте купили македонско или румънско агнешко от магазина. На този празник трябва да се събере цялото семейство, освен ако не сте решили да го прекарате в голяма компания с приятели. Освен печеното агне, на трапезата ви трябва да има зелена салата, свеж, пресен лук и репички. В идеалния случай се изпича обреден хляб и се поднася прясно издоено мляко, сирене и извара. Поръсвате обилно масата с купички с ядки (сурови) и опържвате картофки за приятелите вегани – да не стоят гладни, че така още повече освирепяват. Допустимо поведение по време на гергьовденска обядо-вечеря е да преядете, да препиете, да се поскарате (посбиете) с някого, после задължително да се сдобрите, да се прегърнете и да пеете революционни песни.

За вегани и вегетарианци

Освен ако не сте решили да почетете светията в строго веганска компания, ще се наложи да седите на една маса с хора, които впиват зъби в мускулни влакна, с които допреди броени дни е припкало някое пухкаво палаво агънце. Не изпадайте в паника и не се опитвайте да ги вразумите тъкмо в този момент. Бездруго няма да искат да ви изслушат.

Коректното поведение за хора, които по етически или здравословни съображения не консумират месо, е следното.

Изправете гордо гръб на стола си пред огромна чиния със салата и пържени картофки (все пак празник е, може да се облажите). Докато забивате многозначително вилицата в салатата, не забравяйте да хвърляте мръснишки погледи към събеседниците с трупно месо в чиниите. Мълчаливо изразявайте неодобрението си, като шумно хрупате зеленчук.

Когато всички се напият и не могат да говорят, вече можете да му отпуснете края и да завържете разговор от вида: “Ти мен уважаваш ли ме? От утре спираш да ядеш месо! Р’збир’ш ли?”

 

Нумерология

Вибрациите на името

Името ви, Георги, за повечето хора в днешния ден означава едно – че трябва да почерпите. И тъй като е най-популярното мъжко име в България, важно е да разберем какви вибрации съдържа то и как се отразява на характера ви според законите на нумерологията.

Началната ви буква “Г” е с цифрена стойност 4 и се свързва с планетите Юпитер и Сатурн. Което означава, че вие сте хора властни, със силно его, умни, услужливи, щедри и отговорни. В същото време имате уравновесен, трудолюбив и самостоятелен характер.

Притежавате практичен усет, добронамереност, устойчивост и търпение. За вас е важно да имате ясно поставена цел, тогава можете да проявите смелостта и борбеността си. Стремите се към сигурност и стабилност, затова за вас домът и семейството са много важни.

Отрицателните ви черти са инат, небрежност по отношение на работата и околните, скрупули, догматизъм, черногледство, грубост и консерватизъм. Имате склонност към възгордяване или самоподценяване.

Числото на цялото ви име – Георги, е 1. Това е число на човек, който е лидер, инициативен, действен и импулсивен.

Великодушието, физическата и духовната ви сила, стремежът към власт и чувството за отговорност и справедливост, ви правят добър началник, пълководец и глава на семейството. Рискът ви влече, но се препоръчва да проявявате повече разум.

Женският еквивалент на Георги – Гергана, носи съвсем други вибрации. Числото на цялото име е 11 – най-интуитивното число. Свързва се с вярата и ясновидските способности. Придава на носителката си обаяние, решителност, сила и оптимизъм, особено когато пред нея стои конкретна цел. Тя също както четворката носи опасност от прекомерна предпазливост и възгордяване. От друга страна, ако нямат цел и посока, хората с число на името 11 са способни да насочат цялата си вътрешна енергия към самоунищожение.

Но ако всички ви наричат на галено Жоро – или за жените Гери – тогава вибрацията на името ви се изменя и числото и на двете имена става 9. Деветката символизира безкористност, наивност, откритост. Тя се свързва с благородни и отзивчиви хора, готови да се борят за бедните, унижените и оскърбените.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. дрън-дрън

    Митът за свети Георги, побеждаващ змея, е символ на борбата на архангел Михаил срещу Ариман-Сатаната. Има причина, поради която сатаната е взел формата на дракон/ламя. Вземете да се информирате малко от окултни източници, за да имате правилно виждане!

    1. А википедия просмотрел? Не че, ама окултното и християнството са различни бири. Има си житие, както е по канон. Останалото са мозъчни дрисни.

  2. Не че нещо, ама според мен се изписват много пародии. Вземете се в ръце хора! И нека, поне празниците да са повод за веселие, а не присмиване … !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.