Защо Северна Корея толкова много мрази Америка

Защо Северна Корея мрази толкова много Съединените щати, чуди се Washington Post. Всеки ден и по всяко време можем да забележим как някой от северната част на Корейския полуостров пръска критики към „империалистическите агресори“. Но защо е така? Уважаваният американски вестник пише, че първо трябва да погледнем властите и факта, че семейство Ким напълно управлява Северна Корея от десетилетия и през цялото време казват, че американските врагове само чакат възможност да убият всички цивилни.

Децата се учат практически от раждането си да мразят всичко американско и дори в детските градини им се показват рисунки на въоръжени животни, представящи борбата на Съединените щати и Северна Корея. В цялата тази пропаганда има и зрънце истина, най-вече защото Северът все още си спомня много добре колко брутална всъщност беше Корейската война през 50-те години на миналия век. В Америка това е вече забравен конфликт, но споменът е изключително ярък и жив в Корея.

„Унищожението, което сме допуснали в Корея, е забравено от нас, но е записано в тяхната памет“, казва Джон Дълъри пред Washington Post. За да разберем нещата още по-добре, трябва да се върнем в миналото, по-точно към самия край на Втората световна война. Корейският полуостров е под японска окупация от споразумението за анексия през 1910 г. до безусловната капитулация на Японската империя през 1945 г. След капитулацията в Токио, съветската Червена армия достига северната част на Корейския полуостров, докато американците се стоварват на юг. За да се избегне пряк конфликт между бившите съюзници, полковник Дийн Руск предлага разделянето на Корея на две части през 38-ия паралел. Това е приемливо и за двете страни, но едва няколко години по-късно Ким Ир Сен решава да обедини полуострова със силата на оръжието.

"Броят на мъртвите корейци беше около 3 милиона, което по това време представляваше 10% от общото население. Повечето от жертвите бяха от Северна Корея, която по това време имаше около половината от населението на южните си съседи", пише Чарлз К. Армстронг, професор по Корейска история. Американците също така хвърлят над 600 000 тона бомби и повече от 30 000 тона напалм, което е повече бомби от всички хвърлени през Втората световна война от воюващите държави в Тихия океан.

Войната между Северна и Южна Корея завършва с примирие, което означава, че двете страни официално са във война днес. Те са разделени от демилитаризираната зона, която в същото време е най-голямото минно поле в света и всеки ден хиляди войници и части от тежки оръжия заплашват врага от другата страна на жицата. Пропагандата от двете страни на границата все още е много жива и дори западната реторика не е никак помирителна. „Без значение колко изобретателни са американските империалисти в опитите си да прикрият престъпленията, те никога няма да могат да изтрият клането, което извършиха срещу корейците“, казва Ким Чен Ир преди години в интервю за държавни медии. Именно в това изречение, убеден е Washington Post, се крие отговорът на въпроса защо толкова севернокорейците мразят американците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения