Защо трапезата на Бъдни вечер е толкова богата

Трапезата на Бъдни вечер трябва да символизира богатството и изобилието. В миналото 7 или 9 ястия са значели много, тъй като ежедневно селската трапеза е била много бедна - хората са разполагали само с това, което са си произвеждали сами.

Това обясни проф. Албена Георгиева, етнограф и преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“, пред "Фокус".

Много важно е да се представи изобилието в този ден, тъй като това е началото на новия календарен цикъл, което всъщност е едно магическо наричане – да има много ястия на трапезата, тоест трапезата винаги да е пълна, винаги да има хляб и храна за хората, за да продължава животът и за да бъде благополучна самата къща и хората в нея, каза проф. Георгиева.

„Общо взето числото, когато е чифт обикновено символизира някакво устойчиво състояние, а когато е тек – символизира развитие и напредък, особено числото 3, което много често се среща в приказки и песни – нещата се извършват 3 пъти, за да са успешни, защото тройката символизира развитие", обясни етнологът.

"Четворката е особено устойчива – 4х3=12 – дузината е много устойчиво и важно магическо число, но общо взето ястията на трапезата са 7 или 9 – те са и двете магически числа, едното е 4+3 – хем устойчивост, хем развитие; а другото е 3х3 – двойно развитие. И двете числа се срещат и в кабалистиката, и в библейски събития“, обясни проф. Георгиева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме