За всеки трети епилептик у нас лечение няма

България е домакин на Третия източноевропейски курс по епилепсия под егидата на Световната лига

50 млн. души на планетата са засегнати

От епилепсия страдат между 50 хил. и 70 хил. българи, като за всеки трепи пациент с тази тежка диагноза лечение на практика няма. Причината за това е и най-същественият проблем при това заболяване – антиконвулсивните медикаменти, които изобщо са налични, не повлияват състоянието на около 30% от епилептиците.

В глобален мащаб болестта засяга 50 млн. души на планетата като всяка година средно 45 пациенти на 100 000 население получават диагноза епилепсия. При една трета от случаите причината не може да бъде открита. Данните бяха изнесени на пресконференция в сряда, посветена на Третия източноевропейски курс по епилепсия под егидата на Световната лига по епилепсия, организирана от Българското дружество против епилепсия. Той се провежда в курорта Боровец от 5 до 8 юли. В събитието участват над 100 лекари от Източна Европа, които, заедно с 15 водещи световни специалисти.

Един на всеки 20 души може да получи епилептичен пристъп веднъж в живота си, а по един на всеки 200 заболява от епилепсия, заяви координаторът на виртуалната академия по епилепсия проф. Валтер ван Емде Боас от Холандия.

Курсът е насочен към задълбочаване на познанията на лекарите в областта и към разпознаване методите на изследване и методите на лечение на пациенти с медикаментозно-резистентни епилепсии.

„В България има няколкостотин невролози, като всеки един от тях се занимава и с епилепсия. 42-ма са заявили участие на конгреса“, посочи доц. Петя Димова, председател на Българското дружество против епилепсия и епилептолог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве