Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Хладилното ремарке с 39 трупа влязло във Великобритания през Белгия

„Български пощи” ще разпространяват вестници (обзор)

Доналд Тръмп: Отменяме санкциите срещу Турция Малък брой американски войски ще останат в райони, където има нефт, каза президентът на САЩ

МВнР: Оказваме максимално съдействие на британските власти във връзка с трагедията в Есекс

Тъп компромат срещу Иван Гешев (обзор) Сайт изкара милионер кандидата за главен прокурор

Трафиканти на травестити осъдени в Лондон (обзор) Нашенците подмамвали жертвите с добре платена работа, но ги карали да проституират

Над 100 джихадисти от ИДИЛ са избягали от затвори в Северна Сирия

Подуправителят на БНБ Калин Христов: Ниските лихви променят поведението на младите

„Фолксваген“ е замразил строежа на бъдещия завод в Турция

27 съдии, прокурори и следователи не са декларирали банкови сметки и имущество в чужбина НАП проверява общо 38 лица, заемащи публични длъжности, по разпореждане на главния прокурор след доклади на ДАНС

За двадесет и втора година джазът завладя Банско

Джаз фестивалът в Банско е открит и за 22-ра година събра хиляди меломани на площада в курортния град.

„Благодаря на организаторите, на всички изпълнители, на гостите, които ще се насладят на музиката и духа на фестивала през предстоящите вечери.
Добре дошли и искрено вярвам, че ще се чувствате уютно. Радвам се, че заедно успяваме да държим Банско – един на пръв поглед малък планински курорт, на световната карта на джаз събитията и знам, че ще продължим да го правим и занапред. Тази година и времето е с нас. Прекарайте слънчевите дни в планината, а прохладните вечери на площада и ви гарантирам, че плажът няма да ви липсва“ – с тези думи кметът на Банско Георги Икономов даде старт на поредното издание.

Джазът е живот. Джазът е свобода. Джазът е вдишване и прегръдка. Джазът говори на езика на всички народи по целия свят. Това пък бяха ключовите думи на изпълнителите,които дойдоха за среща със своите почитатели.

Организаторът и създател на фестивала Др. Емил Илиев поздрави присъстващите, които се стекоха на площада и заедно с кмета откриха първата вечер. Георги Икономов каза, че общината винаги ще подкрепя този мащабен форум и пожела на участниците и публиката пет незабравими летни джаз дни.

До края на 22-то издание на фестивала, следобедите в планинското градче ще бъдат разнообразявани с демонстрации на занаяти и изложби.

Пред Посетителския-информационен център в града има автентична „ковашка работилница” , там на живо гостите могат да видят как от желязото се ваят изящни форми. . В духовното пространство на Банско изтъкнати художници откриват своите изложби.

Красиви баби пък показват как се преде, тъче и бродира. като предене, изработка на сувенири от тъкани и тъкане на „разбой”.

И докато бабите тъкат и плетат шушони, майстори правят демонстрация на дърворезба на фона на музикалните изпълнения на фолклорна група при Читалище „Светлина”-с. Кремен.

Освен джаз туристите през деня ще могат да чуят и традиционен местен фолклор от извора, могат да видят чудните възрожденски къщи, валявицата където старите баби са прали килимите и чеизите си, а в механите да оитат гозби, които само в Банско ги има.

А в първата вечер изпълненията на Камелия Тодорова и Васил Петров разтопиха сърцата и накараха меломаните да си спомнят защо джаза е музиката на свободата и духа.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.